У агрофірмі «Маяк» — її землі розташовані в Березівському районі Одеської області уздовж Тилігульського лиману — ні морози, ні снігопади не пошкодили озимі, посіви перебувають у гарному стані. Директор агрофірми «Маяк» Герой України Зінаїда Гришко каже, що за 37 років її керівництва господарством вона вже звикла не розраховувати на милість природи і тому всі півтори тисячі гектарів, відведених під пшеницю, ячмінь, рапс, засіваються елітним насінням.
— Щойно з’являться «вікна» і земля прогріється, почнемо сівбу, — розповідає Зінаїда Михайлівна. — Розраховуємо на гарний урожай. Основний профіль «Маяка» — тваринництво. Сподіваємося, що обійдемося своїми кормами.
Обережний оптимізм Зінаїди Гришко поділяють багато керівників сільгосппідприємств Березівського району — агрофірми імені Макара Посмітного, ПП «Чорногорське», ТОВ «Агро-2000».
А як справи напередодні сівби в інших районах? Начальник управління АПК облдержадміністрації Іван Панчишин, відповідаючи на це запитання, заявив, що 90 відсотків посівів перебувають у гарному стані. Озимими на Одещині засіяно 934 тисячі гектарів, ячменем — 284 тис., житом — 2 тисячі.
Проблеми майже ті самі, що й торік, — не вистачає мінеральних добрив, немає необхідних запасів пального, «кульгає» фінансове забезпечення сільгоспвиробників.
Надія — на Аграрний фонд, точніше — форвардні контракти на придбання продовольчої пшениці, цукру, гречки, жита та масла вершкового.
— Зрозуміло, що масло й цукор — це кошти, які дістануться переробникам, а за іншими видами продукції гроші зможуть одержати господарства. Уже подано 46 заявок — це продаж сільгосппродукції на 48 мільйонів гривень, — зазначив Іван Панчишин.
Сесія Одеської облради на підтримку аграрної сфери виділила 35 мільйонів гривень. Із них 32 мільйони заплановано спрямувати на 30-відсоткове здешевлення енергонасичених тракторів. Якщо в середньому такий трактор коштує від 400 до 500 тисяч гривень, то приблизно 150 тисяч бюджет візьме на «свої плечі».
Прогноз погоди для аграріїв — сприятливий. З 10 березня в області очікується стійка сонячна погода. А отже, в поле вийдуть трактори — прикмета посівних робіт, що починаються.