Народному художникові України, Шевченківському лауреату Юрієві Герцу виповнилося вісімдесят. Секрет його творчості — в поєднанні європейської культури і самобутнього мистецтва Карпат, яке йому, учневі Ужгородського училища прикладного мистецтва (1947—1955 роки), прищепили засновники закарпатської школи живопису Йосиф Бокшай, Адальберт Ерделі і Федір Манайло.
Свій ювілей митець вирішив відзначити виставкою в Закарпатському обласному художньому музеї — представив понад 50 знакових полотен. Як зауважив німецький мистецтвознавець Ларіон Бальзак, у Герцових картинах, наче «в мовчазному хороводі, пропливають весільні процесії, свята, старі церкви на гірських кручах, хати, що прихилились до землі».
Картини Герца неодноразово виставляли в Україні та за її межами. Він — лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (1994 р.), а з 2003-го — народний художник України.
З ювілеєм митця вітали голова обласної ради Іван Балога, голова обласної державної адміністрації Олександр Ледида та чимало колег і гостей. Майстер отримав спільну відзнаку облради та облдержадміністрації «За розвиток регіону».
Вл. інф.