Майже тиждень тривали в області ювілейні заходи з нагоди 140-річчя від дня народження Лесі Українки. Чимало теплих слів про поетесу було проголошено на четвертій всеукраїнській науково-практичній конференції «Леся Українка і родина Косачів в контексті української та світової культури», яка зібрала десятки дослідників її творчості з усіх регіонів держави.

Захід розпочався у Волинському краєзнавчому музеї, а продовжив свою роботу в Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки. Тут упродовж двох днів історики і науковці гортали малодосліджені сторінки життя співачки «досвітних вогнів» і її оточення, а, крім того, стали учасниками мистецького дійства «Гостини в Косачівській садибі».
Цього дня в «білому» Лесиному будиночку ожив знаменитий рояль поетеси, якому вже понад 170 років. Викладач Ковельської школи мистецтв Валентина Скрипіна разом зі своїм колегою скрипалем Михайлом Тлумаком виконали улюблені твори Лесі Українки. А розташований поруч «сірий» (батьківський) будиночок Косачів зібрав місцевих поетів, які читали твори поетеси і власні, присвячені їй, вірші. Завершилися «Гостини» в актовому залі музею, де камерний оркестр «Квінта» Ковельської школи мистецтв дав великий концерт.
25 лютого, у день народження Лесі Українки, конференція продовжила роботу. З невеличким повідомленням про трагічну для неї дату — свято Йордана 1881 року, відколи почалася тридцятилітня боротьба поетеси з хворобою, виступив і автор цих рядків. У полудень, за традицією, біля пам’ятника поетесі в Колодяжному відбулася година вшанування Лесі Українки.