Будівельні скандали у столиці тривають. Не встигли «відшуміти» мітинги проти забудови над станцією метро «Театральна», як знову кияни виходять на барикади. Цього разу — проти зведення елітного житлового комплексу по вулиці Гончара, 17-23. Проти цього будівництва, принаймні на словах, виступають усі: від тамтешніх мешканців до перших осіб держави та міжнародних експертів. Та, попри це, вже кілька тижнів робота на будмайданчику кипить. «Це будівництво з першого дня було незаконним, — переконує Ірина Нікіфорова, член ініціативної групи місцевих мешканців. — У нас є кілька приписів головного управління та Державної служби з питань охорони культурної спадщини з вимогою негайно зупинити будівельні та земельні роботи. Й узагалі, заборонних документів більше, ніж удосталь. Та головне те, що все це відбувається у буферній зоні Національного заповідника «Софія Київська». І саме через це будівництво наша пам’ятка ледь не потрапила до «чорного списку» ЮНЕСКО».

Відновлення робіт на будмайданчику по вулиці Гончара дивним чином збіглося у часі з рішенням передати заповідник «Софія Київська» під опіку Міністерству культури (нагадаємо, до цього його курирувало Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства). Тоді, виступаючи проти таких змін, громадськість пророкувала: з новим куратором на заповідник чекають великі, але далеко не позитивні зміни. Як-то — відновлення скандальних будівництв, яких у буферній зоні налічується понад три десятки, і передача пам’ятки у власність одній із релігійних громад. Пересторог киян уряд не почув і таки схвалив проект рішення про передачу Софії до сфери управління іншого міністерства. Очільник останнього запевняє: громадськість дарма хвилюється, «Софії Київській» нічого не загрожує. А з горе-забудовниками Михайло Кулиняк, міністр культури, обіцяє «розібратися», тільки-но заповідник офіційно перейде в сферу його компетенції. Адже формально поки що жодним чином вплинути на них він, мовляв, не може.

— Протягом 2010 року міністерство неодноразово висловлювало свою думку щодо цього будівництва. Тут немає секрету — ми були категорично проти. І свою позицію змінювати я не збираюсь, — заявив у п’ятницю М. Кулиняк.

— Влада декларує бажання зупинити це будівництво. Виходить, міністр хоче це зробити, але не може. Ми також хочемо, тож спробуємо панові міністру допомогти. Сьогодні можна сказати, що громадськість підтримує владу і допомагає їй не тільки «хотіти», а й «могти», — заявив під час суботнього мітингу Олександр Бригинець, голова комісії Київради з питань культури та туризму.

Та поки влада чекає необхідних «повноважень», забудовники продовжують своє діло. В своєму запасі вони також мають кілька дозвільних документів. Утім, переконує Михайло Дегтярьов, член ради Національної спілки художників, представник громадського комітету захисту архітектури Києва, якщо будівництво не зупинити, ми просто фізично можемо втратити «Софію Київську»: «Циркуляцію підземних вод, яка встановлювалась протягом віків, порушено. Уже підземні ґрунтові води піднялись на неприпустимий рівень. І це — головна, фізична загроза руйнування заповідника. Крім того, будуючи на цьому місці, потрібно чітко дотримуватися стилістики вулиці, її поверховості тощо».

Тим часом і досі вирішується доля ще одного скандального будівництва в столиці — над станцією метро «Театральна» (ріг вулиць Пушкінської та Богдана Хмельницького). Поговорюють, що наразі керівництво Київської міської державної адміністрації домовляється із забудовниками щодо компенсаційних заходів. За чутками, міська влада таки стала на бік громадськості й збирається знести вже зведену металеву конструкцію. Але офіційної відповіді громадськість і досі чекає.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.