Голова Верховної Ради України Володимир Литвин взяв участь у прем’єрному перегляді документального фільму «Жінки Чорнобиля». Стрічку знято за ініціативи Голови Президії парламенту УРСР Валентини Шевченко (1985—1990 рр.) і за сприяння Конгресу ділових жінок України. Головні герої — матері та дружини ліквідаторів, жінки-лікарі та ті, хто допомагав у евакуації та давав притулок постраждалим у перші дні трагедії.
«Неможливо словами передати враження і відчуття від того, що ми побачили. Жаль, скорбота, переживання охоплюють кожного і насамперед тих, хто має безпосереднє відношення до Чорнобильської катастрофи. Саме завдячуючи ліквідаторам аварії, їхнім сім’ям була збережена Україна, а за великим рахунком, і весь світ», — сказав Володимир Литвин.
Глава парламенту сподівається, що сюжет фільму знайде широкий відгук в українському суспільстві, та закликав провідні канали показати цю картину, щоб ще раз згадати про тих, хто затулив собою світ від наслідків Чорнобильської катастрофи.
В. Литвин нагородив відзнаками Верховної Ради представників творчого колективу фільму, вдів та матерів загиблих ліквідаторів.
А Валентина Шевченко розповіла: після того, як побувала у  місцях катастрофи та поспілкувалася з людьми, в березні минулого року виникла ідея зробити таку кінострічку. «Цей фільм не свято, не демонструє героїку, а просто показує життя, коли країна була в небезпеці. Я, як жінка, інтуїтивно відчувала, що треба приймати якесь рішення. І тому виникла ідея показати жінок», — наголосила В. Шевченко.
На брифінгу Голова Верховної Ради зазначив: парламент має ухвалили уніфікований закон, який захищав би права всіх постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Нині в Україні діє понад тисячу нормативно-правових актів, що регулюють чорнобильську проблему. Водночас лише до закону про соціальний захист постраждалих від наслідків аварії ЧАЕС уже внесено майже 40 поправок.
«Потрібно збудувати ще один надійний саркофаг. Країни-донори зібрали 1 млрд. 115 млн. євро. Життя дорожчає, тепер потрібно ще 740 млн. Давайте до 25-річниці Чорнобильської трагедії цю проблему хоча б у частині фінансування закриємо», — зазначив В. Литвин.
За його словами, Європейський банк реконструкції і розвитку готовий надати Україні 150 млн. євро, але потрібно, щоб і інші донори поставилися з розумінням до цієї проблеми.
Глава парламенту розраховує на те, що Міжнародна конференція під егідою ООН допоможе розв’язати цю проблему.
Окрім того, В. Литвин прогнозує, що парламент без проблем ухвалить зміни до виборчого законодавства. «50 відсотків — за мажоритарною системою, а 50 — за партійними списками. Таку змішану систему виборів підтримають 240 народних депутатів», — прогнозує керівник парламенту.
Зліва направо: Володимир Литвин, міністр охорони здоров’я (1975—1989 рр.) Анатолій Романенко, Голова Президії Верховної Ради УРСР Валентина Шевченко (1985—1990 рр.)