«Що на тарілці у школяра?» — флешмоб під такою назвою відбувся на Театральному майдані Тернополя
Ініціатор його проведення — громадська організація «Пліч-о-пліч заради майбутнього» — продемонструвала чотири піали, в яких були дрібка чаю, жменька пшеничних круп, щось віддалено схоже на котлету (найімовірніше — підсмажений окраєць хліба) і ложка капусти. Саме з таких інгредієнтів формується сніданок учнів 1—4 класів тернопільських шкіл. 
Чи можна наїстися? Запитання риторичне. Міська влада Тернополя виділяє на харчування молодшого школяра 4 гривні. Для порівняння: в Івано-Франківську та Києві на харчування учня витрачають 7 гривень, Одесі — 6,10 грн., Дніпропетровську — 6,24 грн. В акції, крім активістів, взяли участь батьки, дідусі й бабусі школярів. Учні молодших класів малювали на асфальті продукти, які б вони хотіли бачити на своїй тарілці.
«Ходжу до школи і знаю, чим там годують учнів: пісна каша, капуста, прозорий супчик. А батьки за такий сніданок доплачують ще дві гривні, — каже Тетяна Куба. — Краще б ті гроші, які влада викидає на фестивалі, святкування, всілякі забаганки, виділяли на харчування дітей, адже це — майбутнє держави».
«Голодна дитина — це влади провина», «Заробляєш на туристах, то подбай, що дітям їсти» — плакати з такими гаслами принесли учасники акції. Тим часом представники влади вважають, що харчування цілком задовільне, діти навіть залишають їжу в тарілках. Може, тому й залишають, що несмачно?
«Нещодавно я була у садочку №18, — виправдовується заступник начальника управління освіти і науки міської ради Раїса Сауляк. — Там порції навіть завеликі. Крім того, треба враховувати, що багато дітей мають алергію, тому їм не всі фрукти підходять. Ми не зможемо змінити ситуацію до кінця фінансового року. Можливо, у бюджеті на наступний рік депутати врахують побажання батьків».
Учасники акції прийняли звернення до міської ради з проханням звернути увагу на харчування у школах. Чи почують?
На знімку: діти малюють те, що хотіли б бачити на своїй тарілці.
Фото автора.