23 лютого 2011 року відбулося друге засідання створеного за підтримки Голови Верховної Ради України В. Литвина при Інституті законодавства Верховної Ради України постійно діючого науково-практичного семінару з проблем виборчого законодавства України на тему: «Проблеми законодавчого регулювання інформаційного забезпечення виборів та передвиборної агітації. Спостереження за виборами».
У його засіданні взяли участь представники парламенту, народні депутати України Андрій Шевченко, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації; Юрій Ключковський, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва і місцевого самоврядування, член Робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори; Сергій Подгорний, голова підкомітету з виборчого законодавства Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва і місцевого самоврядування; представники громадських організацій, діяльність яких спрямована на вдосконалення законодавства з питань інформаційного забезпечення виборів, — Володимир Ковтунець, керівник програм всеукраїнської громадської організації «Інститут виборчого права»; Олександр Бурмагін, керівник громадської організації «Інститут розвитку регіональної преси»; Ігор Розкладай, юрист громадської організації «Інститут медіа права»; Олександр Слобожан, консультант Центру правової допомоги Асоціації міст України; представники Центральної виборчої комісії та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Інституту законодавства Верховної Ради України, а також Національного демократичного інституту в Україні.
У рамках семінару обговорювали питання щодо основних засад та цілей інформаційного забезпечення виборів; форм та засобів передвиборної агітації; забезпечення принципів рівних та вільних виборів у регулюванні передвиборної агітації; відповідальності за порушення законодавчого регулювання інформаційного забезпечення виборів та передвиборної агітації, а також спостереження під час виборчого процесу.
Учасники семінару підкреслили важливість публічного обговорення проблем національного виборчого законодавства на етапі його розробки; вказали на необхідність уточнення визначення таких понять, як «агітація», «політична реклама», «прихована реклама» та дотримання принципів рівних і вільних виборів та принципу об’єктивності й неупередженості засобів масової інформації.
Також порушувалися проблеми запобігання поширенню недостовірної інформації, актуальності законодавчого забезпечення громадського спостереження за виборчим процесом, що вимагається міжнародними стандартами демократичних виборів, прийнятими Радою Європи.
Аналізуючи роль і місце громадських організацій у виборчому процесі, учасники семінару порушували питання про надання права таким організаціям бути громадськими спостерігачами на виборах, організації навчання суб’єктів виборчого процесу, унормування процедур проведення соціологічних опитувань щодо результатів голосування (екзит-полів) тощо.
Учасники семінару висловили сподівання на подальшу співпрацю державних та громадських інституцій стосовно формування ефективного та стабільного виборчого національного законодавства.
Пропозиції та рекомендації учасників семінару планується узагальнити та передати до Робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори, утвореної Указом Президента України №1004 від 2 листопада 2010 року.