Віктор Янукович говорив учора в «Прямій розмові з країною»
Саме таку назву мав прес-марафон, приурочений до річниці перебування при владі нинішнього глави держави.
Головний тон розмови задавали люди з вулиці — завдяки включенням із українських міст з усіх регіонів країни. Так само звернутися до Президента громадяни могли через Інтернет та пряму телефонну лінію.
 
Відновлено нормальне ставлення до країни
Почалося все зі вступного слова Віктора Януковича, в якому він зауважив, що всій країні і йому довелося прожити важкий рік. Основним завданням, з яким, як вважає Президент, йому вдалося впоратися, було відновлення нормального ставлення до нашої країни. Для цього передусім довелося збалансувати діяльність усіх гілок влади, наголосив В. Янукович. За його словами, у цій сфері вдалося навести лад.
За минулий рік також на 4% зросли економічні показники та на 11% — виробництво, а дефіцит бюджету до кінця 2010-го зменшився з 15 до 5 відсотків. Основними завданнями на майбутнє керівник країни визначив підвищення конкурентоспроможності наших товарів, установлення цін на рівні середніх у світі, відновлення балансу між зарплатнею та вартістю товарів і послуг. Відтак, підкреслив Віктор Янукович, цьогоріч варто чекати реформ з усіх напрямів життєдіяльності країни. Президент висловив свою готовність підбивати підсумки та ділитися планами і закликав співвітчизників до відвертої розмови.
Без збільшення пенсійного віку — ніяк
Перше запитання з регіону стосувалося пенсійної реформи. Ігнорувати проблеми, які маємо з виплатами літнім людям, далі неможливо, підсумував Віктор Янукович. Торік дефіцит у Пенсійному фонді становив 40 мільярдів гривень. Цього року планують збільшити його доходну частину до 120 мільярдів гривень, проте дефіцит все одно становитиме приблизно два десятки мільярдів. Окрім того, різниця між кількістю працюючих та тими, хто вже вийшов на заслужений відпочинок, щорік зменшується і вже за кілька років може вирівнятися. Отож позиція глави держави — уникнути підвищення пенсійного віку неможливо.
Водночас основне завдання реформи — зменшити розрив між максимальними та мінімальними виплатами. Уряд, зокрема, вже отримав доручення докласти зусиль для того, щоб до кінця цього року літні люди отримували щонайменше 1320 гривень. Президент припустив, що Кабмін знайде можливість виконати це доручення. Він висловив переконання, що всі зміни, які впроваджуватимуться, зокрема і в пенсійній системі, потребують попереднього громадського обговорення.
Торкнулися вчора й теми виплат на народження дитини. Віктор Янукович наголосив, що влада працюватиме на те, щоб забезпечити практичну складову задекларованих дотацій. Зокрема, уже з січня цього року, за його словами, зроблено перші кроки до підвищення суми, яку отримуватимуть молоді матусі.
Коли канікули?
Підприємці з Хмельницького цікавилися: «Чи настануть коли-небудь у нас податкові канікули?» За словами Віктора Януковича, чекати залишилося недовго — у квітні малий та середній бізнес отримає ковток повітря. Начебто це прописано в ухваленому Податковому кодексі. В цьому документі передбачено також зниження цього року податку на прибуток із 25 % до 23, а протягом наступних років цей показник зменшиться до 16 відсотків. Також знижуватиметься і ПДВ.
Ішлося і про шляхи боротьби з корупцією. Як відомо, це було одне із основних передвиборних гасел нинішнього керівника країни. Торік відкрито понад три тисячі кримінальних справ проти корупціонерів, повідомив він. За словами В. Януковича, це в рази більше, ніж до того. Аби ефективніше боротися з нечистими на руку чиновниками, вважає Президент, необхідно створити систему боротьби з корупцією. Частково до вирішення цього питання нині підходять шляхом дерегуляторної політики. Більше можливостей дасть ухвалення антикорупційного пакета. Нагадаємо, в парламенті не можуть «запустити» його в дію вже роки. Однак учора В. Янукович запевнив: уже до кінця роботи цієї сесії Верховної Ради закони працюватимуть.
Нові парламентські вибори можуть пройти вже на мажоритарній основі
Президент висловив учора також своє бачення проблем українського парламенту. Депутати доти недбало ставитимуться до своєї роботи (а саме, не ходитимуть на засідання, не голосуватимуть самі за себе тощо), доки їх не «прив’яжуть до округів». Для цього треба, щоб уже наступні вибори проходили на змішаній навпіл пропорційно-мажоритарній системі. Віктор Янукович спрогнозував, що закон, який передбачав би такі зміни, за його підписом незабаром з’явиться у Верховній Раді. «Однак, якщо депутати наполягатимуть на тому, щоб система була повністю мажоритарною, я не заперечуватиму», — сказав Президент. Водночас, відповідаючи на запитання, він звернув увагу, що змушений був накласти вето на 29 законопроектів. На думку глави держави, це свідчить про те, що «парламент живе своїм життям і тиснути на нього непросто».
Різні погляди збагачують
Окремо зупинилися на проблемі об’єднання країни. Так, зі Львова пролунала пропозиція роз’єднати нас на Схід та Захід. «Ми приречені жити разом», — відповів В. Янукович. Те, що в нашій країні різні люди, які сповідують різні релігії, мають протилежні політичні погляди та відмінну культурну спадщину, не робить нашу країну слабшою, сказав він, а навпаки збагачує її. А співвітчизників закликав не загострювати нині увагу на розбіжностях, а шукати спільні точки дотику.
Та найбільшим блоком питань, адресованих на адресу Президента, все ж таки був соціальний. Говорили про підвищення цін на харчі, маленькі заплати та мізерні соціальні гарантії. Окрема тема — комунальні послуги. За словами В. Януковича, державна політика в цій сфері буде спрямована на те, щоб вирівняти тарифи на всій територій країни. Водночас пообіцяти, що разом із підвищенням цін громадяни можуть сподіватися і на швидке покращення якості цих послуг, Президент не зміг — мовляв, руйнувалася система протягом багатьох років, тож і відновити її раптово ніхто не зможе. Натомість глава держави пообіцяв, що ситуація покращуватиметься поступово та систематично, а розпочнуться роботи із заходів, спрямованих на підвищення якості питної води.
Учорашнє спілкування Президента з народом тривало чотири години. Свої запитання ставили фермери і студенти, військові та пенсіонери, священнослужителі й діти. Вочевидь глава держави добре підготувався до всіх ймовірних підводних каменів. Його відповіді були спокійними і виваженими. Під час прямого ефіру він окреслив немало райдужних перспектив. Та чи вийдуть вони за формат розмов?
Влада має намір так підвищити виплати на новонароджених:
1 дитина — до 25 тисяч гривень,
2 дитина — до 50 тисяч гривень,
3 дитина — до 100 тисяч гривень.