За тиждень кияни отримають комунальні платіжки з новими підвищеними тарифами. Не встигли люди підготуватися до анонсованого у січні здорожчання — як чергова новина: з 1 березня ціни знову зростуть.
Цього разу на холодну воду і водовідведення. Відповідно, на кількадесят копійок підвищиться плата і за гарячу воду. Але очікувати на поліпшення якості послуг не варто. Адже, попри все, ці тарифи і досі залишаються збитковими.
Проте такі неістотні підвищення — просто косметичний ремонт, який на якісні параметри жодним чином не вплине.
Максимум, що вони зможуть зробити, — це стабілізувати ситуацію, переконує Василь Яструбинський, начальник Головного управління цінової політики КМДА. До слова, 1 куб. м води коштуватиме 1,98 грн. (1,80 зі знижкою), водовідведення — 1,52 грн. (1,38 зі знижкою). Споживачам без лічильників доведеться платити з особи 19,25 грн. (17,49) за холодну воду.
— На сьогодні тарифи на холодну воду та водовідведення відшкодовують витрати лише на 80 та 60 відсотків відповідно, — каже Василь Яструбинський. — Такий стан речей призводить до того, що ми просто заморожуємо проблеми у комунальному господарстві. Адже, не маючи коштів, підприємства не мають можливості ні розвиватись, ні поліпшувати якість, ні надавати гарантоване водопостачання. Ви знаєте, скільки останньої осені й цієї зими у нас було поривів! Тенденція загрозлива, якщо ми її не зламаємо, то, можливо, найближчими роками нам уже не буде чого ремонтувати.
Проте за одним економічно обгрунтованим тарифом кияни уже сплачують. Йдеться про послуги з утримання будинку та прибудинкових територій. Як переконує чиновник, житлово-експлуатаційним організаціям створили нормальні економічні умови. Тому тепер вони просто змушені забезпечити надання якісних послуг і в повному обсязі. Уже цього року незбитковими планують також зробити тарифи на теплову енергію та холодну воду.
— Що це нам дасть? Утримуючи збиткові тарифи, місто витратило на компенсацію різниці тарифів понад 4 млрд. грн. Ці кошти ми могли спрямувати, скажімо, на перекладання мереж. Але, фактично, ми їх проїли, — каже пан Яструбинський.
До того ж котрий рік поспіль залишається нерозв’язаною одна «нормативно-правова колізія». Так, протягом семи років у столиці не визначено «виконавця» послуг. У зв’язку із цим, мовляв, склалася анекдотична ситуація: тарифи зростають, а відповідальних за якість послуг де-факто у Києві немає. «Якщо у крані зникає вода, то винуватять у цьому ЖЕК, який до цього відношення не має», — каже експерт і сподівається, що уже найближчим часом цей момент вдасться залагодити.
Однак платити за послуги, хоча б які неякісні вони часом є, все одно доведеться. Щоб стимулювати це бажання у киян, міська влада таки запровадила обіцяні знижки. Перші такі платіжки столичні мешканці отримають уже в березні. Щоправда, тільки ті, хто встиг оплатити комунальні послуги до 20 числа попереднього місяця і хто не має кількатисячних боргів. Таким утримання прибудинкової території обійдеться на 10 відсотків дешевше, а за решту комунальних послуг доведеться викласти на майже 6 відсотків менше. До речі, за даними комунального підприємства «Голосний інформаційний центр», до 20 лютого за житлово-комунальні послуги сплатило 92 відсотки киян. Крім того, мешканці столиці погасили борги за минулі періоди на суму 18,7 млн. грн. Тому, мовляв, попередні результати — експеримент себе виправдав.