У Донецькій області продовжують вирувати пристрасті навколо закриття шкіл. Причому йдеться не про ліквідацію малозаповнених навчальних закладів у сільській місцевості, а про школи у великих містах. Наприклад, цими днями батьки учнів шкіл № 44 та 77 у Макіївці висловили незгоду із намірами закрити ці заклади. Адже свого часу саме батьки вкладали кошти в ремонт будівель і класів. Тепер приміщення дістануться комусь іншому. Батьки вважають, що умови навчання на новому місці будуть гіршими. Зокрема, дітей зі школи № 44 хочуть перевести до колишнього інтернату, розташованого ледь не посередині ринку. Аналогічні протести висловлює громадськість і з приводу закриття низки шкіл в обласному центрі: № 2, 111, 77.

На колегії обласної державної адміністрації міський голова Донецька Олександр Лук’янченко поскаржився, що Міністерство фінансів «тупо зняло» 70 мільйонів гривень для фінансування освіти: «Я не буду закривати нічого, але необхідно вирішити питання фінансової основи, це делеговані повноваження держави. Давайте разом якось боротися за це. Чому наші діти повинні менше отримувати на одну дитину від держави, ніж діти в інших регіонах?»

Зі слів керівника міста випливає, що справжня причина «оптимізації» мережі навчальних закладів на Донеччині — не так прагнення дати дітям кращі умови, як заощадження грошей, яких цього року не вистачає. Цей факт у розмові з кореспондентом «Голосу України» підтвердив віце-президент та виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик: «Такого поганого бюджету для освіти та охорони здоров’я я не пам’ятаю за всі двадцять років. Ми вели переговори з Міністерством фінансів перед поданням бюджету до Верховної Ради і спитали, чому такий поганий бюджет з делегованих повноважень — занижений на 25 відсотків? Відповідь була така: «Тому що ми оптимізуємо сферу».

Співрозмовник вважає, що у такий спосіб уряд перекладає відповідальність за непопулярні рішення на органи місцевого самоврядування. «Це не повноваження органів місцевого самоврядування. Ми отримали їх від держави. Тому ви оголосіть самі, що проводите в державі скорочення шкіл, закладів охорони здоров’я на 25 відсотків, що звільнятимете вчителів, лікарів, медсестер», — зазначив Мирослав Пітцик.

Якщо мережу навчальних закладів не скоротять, то вже у вересні—жовтні почнуться затримки із виплатою зарплати вчителям. Керівники міст і районів Донеччини не хочуть вступати у конфлікт із Кабінетом Міністрів, який сформував урізаний бюджет, тому агітують за закриття шкіл. Але заощаджені гроші підуть не на покращення навчального процесу, а на зарплату педагогам та на оплату комунальних послуг.

Донецька область.