Громадянська зрілість і соціалізація, патріотизм і вибори, безпритульність і дитяча злочинність, соціальне сирітство і відповідальність батьків, культура і субкультура, правовий нігілізм і права дітей — це теми лише окремих проектів, які захищали учні ліцеїв та шкіл Києва, Кривого Рогу, Миколаєва, Луганська, Рівного, Тернополя, Хмельницького, Черкас, Чернівців та інших міст України на ІV Всеукраїнському форумі «Формула успіху правової держави очима дітей», що відбувся у Тернопільському національному економічному університеті. Зібрання відбувалося під гаслом «Діти єднають Україну» і було присвячено 
20-річчю її незалежності.
На форумі були присутні представники обласної і міської влади, Міністерства юстиції, обласних управлінь освіти та юстиції, науковці. Шкода, що не було народних депутатів, адже з уст дітей лунало чимало цікавих пропозицій щодо змін і перетворень у державі, бачення її майбутнього, свого місця у ньому. Недарма кажуть, що устами дітей глаголить істина.
У школі № 2 Тернополя правознавство вивчають із першого класу. На прикладі казкових героїв першачки розмірковують про честь, гідність, справедливість та інші чесноти. У процесі подальшого навчання школярів довантажують глибшим вивченням права. Старшокласники знайомляться з теорією держави і права, галузями права, формуванням правосвідомості. Кілька разів на тиждень у спеціально обладнаному під судову залу класі відбуваються судові засідання, на яких діти у рольових діях засуджують негативні вчинки. Уроки, окрім вчителів права, ведуть відомі у місті судді, адвокати, представники правоохоронних органів.
Тернопільська область.
На знімку: учасники форуму.
Фото автора.