Торік народжуваність в Україні впала. «На жаль, у 2010 році в нас трішечки зменшилася народжуваність, і ми маємо показник народжуваності — 497 700 дітей», — констатував на брифінгу в Кабміні віце-прем’єр-міністр, міністр соцполітики Сергій Тігіпко.

За даними статистики, з 2005-го по 2009 рр., у період, коли держава почала виплачувати істотну допомогу при народженні дитини, в Україні спостерігався «бебі-бум». Хоча, як і раніше, смертність перевищувала народжуваність. Як зазначають демографи й соціологи, діти з’являються на світ набагато частіше тоді, коли їхні батьки впевнені в завтрашньому дні, економічно міцно стоять на ногах і можуть гарантувати своєму маляті щасливе дитинство.
Дуже символічно, що в День захисника Вітчизни наш уряд затвердив правила «присвоєння нагороди» при народженні дитини. Йдеться про порядок виплати підвищеної матеріальної допомоги, що виплачується батькам, які подарували нашій державі нового громадянина.
Крім того, Верховна Рада 17 лютого ц. р. ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення зміни в Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», яким ще збільшується розмір виплати допомоги при народженні дитини.
На думку Прем’єр-міністра Миколи Азарова, набрання чинності положенням Податкового кодексу про пільги з податку на дохід фізосіб громадянам, які виховують двох і більше дітей віком до 18 років, також стане мотивацією до збільшення народжуваності. Мовляв, якщо загальний дохід родини, де працюють обоє батьків, не перевищує 3400 грн., у її розпорядженні залишається 280 грн. компенсації відповідно до положення Податкового кодексу.
Дотепер одержати «дитячі» гроші й так було непросто. Тепер українським сім’ям, у яких з’явилися немовлята, залишається сподіватися на те, що соціальні гарантії будуть підкріплені фінансово. Щоб не вийшло, як з оплатою лікарняних листів: де-юре належить, де-факто — все витратили до нас.
Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.
Довідково
З 1 січня обсяг виплат за народження першої дитини еквівалентний 22 прожитковим мінімумам, що на початок року відповідає 17,952 тис. грн. Обсяг разової виплати відразу після народження — 7,344 тис. грн., розмір щомісячних виплат протягом року — 884 грн.
Виплата при народженні другої дитини еквівалентна 45 прожитковим мінімумам, загальна сума — 36,72 тис. грн., разова виплата після народження — 7,344 тис. грн., щомісяця протягом двох років виплачуватимуть 1,224 тис. грн.
При народженні третьої і наступних дітей обсяг виплат буде еквівалентний 90 прожитковим мінімумам, або 73,44 тис. грн. на початок року. Разова виплата після народження становитиме 7,344 тис. грн., потім протягом трьох років щомісяця виплачуватимуть 1,836 тис. грн.