Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен прибув до України. Його дводенний офіційний візит у нашу країну розпочався із зустрічі з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином. Учора також відбулися переговори гостя з главою МЗС України Костянтином Грищенком. Після їх закінчення Андерс Фог Расмуссен резюмував, що Україна зацікавлена в співробітництві з НАТО в контексті створення системи протиракетної оборони.
У той час, як Генсек НАТО, котрий прибув до Києва на запрошення Президента України Віктора Януковича, зустрічався з першими особами держави, комуністи та прихильники Компартії провели в столиці акцію протесту проти його приїзду. В руках протестувальники тримали партійні прапори й плакати з гаслами: «Расмуссен — додому!!!», «NATO—STOP!», «Геть НАТОвських емісарів з України!». Втім, як повідомив журналістам народний депутат України голова Комітету з питань національної безпеки й оборони Анатолій Гриценко, Фог Расмуссен пікет бачив і «сприйняв його з посмішкою».
А Голова Верховної Ради України Володимир Литвин та Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен обговорили широкий спектр питань парламентського виміру співробітництва України з НАТО, динаміки розвитку конструктивного партнерства з альянсом після ухвалення Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», перспективні напрями подальшого співробітництва у сфері європейської та міжнародної безпеки.
Голова Верховної Ради України підкреслив об’єктивну необхідність широкого партнерства України з НАТО в умовах триваючої нестабільності у світі, виникнення нових загроз міжнародній безпеці. При цьому Володимир Литвин наголосив, що «з припиненням політичної полеміки навколо проблеми вступу в НАТО в Україні сформувалося розуміння того, що важливий не пункт призначення, а активна взаємовигідна співпраця з альянсом на користь національним інтересам України та безпеки у світі».
Генеральний секретар НАТО, зі свого боку, наголосив на великому значенні для альянсу України, «яка є важливим гравцем у Євроатлантичній архітектурі безпеки». «Ми цінуємо співпрацю з вашою країною, виступаємо за подальше поглиблення партнерства, — сказав він.
А. Ф. Расмуссен подякував українським миротворцям за участь в операціях під егідою НАТО.
Підсумовуючи результати розмови з Генеральним секретарем НАТО, В. Литвин зазначив, що «НАТО — це демократичне об’єднання, яке перетворилося на європейську та глобальну реальність, що підтримує та захищає безпеку на цивілізаційних демократичних принципах». «Співпраця з НАТО відповідає національним інтересам України», — сказав він.
Прес-служба Верховної Ради України.