Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк провів зустріч із Першим віце-прем’єр-міністром Грузії, Державним міністром Грузії з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Георгієм Барамідзе.

 

«Сьогодні в парламенті України великий інтеграційний день. Голова Верховної Ради Володимир Литвин прийняв Віце-президента ЄБРР Фішера, відбувається його зустріч із Генеральним секретарем НАТО Расмуссеном, я зустрічаюся з вами. Сподіватимемося, що це буде корисним для інтеграційних процесів нашої держави», — наголосив А. Мартинюк на початку зустрічі.

Перший заступник глави парламенту висловив подяку «за політику, яку Україна і Грузія проводять в міжпарламентських зв’язках і міжнародних організаціях, що стосується співробітництва обох країн».

Торкаючись політико-економічної ситуації в Україні, А. Мартинюк наголосив на тому, що країна переживала певні труднощі в процесі ухвалення Податкового кодексу. «За 20 років незалежності кожний уряд обіцяв ухвалити новий Податковий кодекс. Але це залишалось обіцянками. Нарешті минулого року цей кодекс ми отримали».

Крім того, зауважив А. Мартинюк, на порядку денному стоїть більш болісне питання — пенсійна реформа. При цьому він пояснив механізм її впровадження і зазначив, що цей вимушений крок обумовлений певною мірою, зокрема, дефіцитом пенсійного бюджету.

Торкаючись внутрішньополітичної складової життя країни, А. Мартинюк наголосив: «Уперше за 20 років незалежності України у Президента є унікальна можливість співпрацювати з парламентом. У парламенті є певна більшість, яка підтримує Президента».

«Нещодавно Україна повернулася до президентсько-парламентської форми правління. Відтепер Президент і парламент обиратимуться на п’ять років. Є політична стабільність», — підкреслив А. Мартинюк і додав, що «при цьому в Україні є сильна опозиція, яка уважно стежить за діями влади».

Учасники зустрічі також обмінялися думками, зокрема, щодо зовнішньополітичної складової україно-грузинських взаємин у контексті європейської та євроатлантичної інтеграції України. «В країні врешті-решт є визначеність щодо формування внутрішньої та зовнішньої політики України», — наголосив А. Мартинюк. Торкаючись при цьому реалій взаємодій України з міжнародними альянсами і, зокрема, з НАТО, український політик поінформував співрозмовників про те, що Верховна Рада ухвалила в липні 2010 року Закон «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», в якому зафіксовано намір України як європейської позаблокової держави брати участь в удосконаленні та розвиткові європейської колективної безпеки, продовжувати конструктивне партнерство з Організацією Північноатлантичного договору та іншими воєнно-політичними блоками в питаннях, що становлять взаємний інтерес. Проте український політик дав зрозуміти, що набуттю Україною членства в будь-яких впливових світових організаціях передуватиме відкритий і відвертий діалог в українському суспільстві.

Торкаючись міжпарламентської складової україно-грузинських взаємин, співрозмовники наголосили на обопільній зацікавленості переведення співпраці законодавців на результативний рівень відносин як у двосторонньому форматі, так і в рамках міжнародних організацій.

Прес-служба  Першого заступника Голови Верховної Ради.