Порядок денний позачергового пленарного засідання парламенту 7 жовтня буде присвячено розгляду виключно антикорупційного пакета законопроектів, повідомив на брифінгу Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов.

Він наголосив, що будь-які реформи, про які нині багато розмов, можуть бути реалізовані лише тоді, коли є кому їх реалізовувати. Це аксіома. І оновлення країни в наших умовах неможливо, поки не відбудеться оновлення влади. Саме тому важливим є прийняття законів про очищення влади, так званого люстраційного закону, а також пакета антикорупційних законопроектів, які внесено до парламенту.

Голова Верховної Ради висловив сподівання, що Президент України найближчим часом підпише закон про очищення влади, адже кожен день зволікання, непідписання цього закону блокує будь-які реальні зміни у країні, будь-які реформи. «Без реалізації механізму очищення влади говорити про реформи — це просто називати гасла, які не мають механізму реалізації», — підкреслив О. Турчинов.

Водночас, зауважив керівник парламенту, є дуже багато прикладів, коли до влади приходили нові молоді перспективні політики, але вони дуже швидко перетворювалися на старих корупціонерів. «Бо система державного управління дуже сильно вражена вірусом корупції», — вважає Турчинов.

Саме тому Голова Верховної Ради підтримав ініціативу Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка розглянути невідкладно пакет антикорупційних законів, які можуть стати дієвим, реальним дієвим механізмом боротьби з корупцією.

Перший закон, який розглядатиме парламент на позачерговому засіданні 7 жовтня, — про засади державної антикорупційної політики, Антикорупційна стратегія на 2014—2017 роки, розроблена Кабінетом Міністрів. Це план конкретних дій із боротьби з корупцією. До 2017 року — це той час, який відведено для підготовки до вступу України до Євросоюзу. Адже вступ до ЄС без реальної ефективної боротьби з корупцією неможливий.

Наступне питання, яке вже розглядалося парламентом, але не було підтримано, — проект закону про систему спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції, внесений Президентом, який передбачає створення незалежного правоохоронного антикорупційного органу — Національного антикорупційного бюро.

Ще один законопроект — про запобігання корупції, внесений і розроблений Кабінетом Міністрів. Він передбачає комплексне реформування системи запобігання корупції, встановлює нову систему фінансового контролю за майновим станом чиновників. Цей закон дасть змогу контролювати не тільки доходи чиновника та його родини, а й видатки. Якщо видатки чиновника та членів його родини перевищують офіційні доходи, розпочинається розслідування його корупційних справ.

На позачерговому засіданні парламенту народні депутати розглянуть законопроект про заочні судові процеси — про внесення змін до Кримінального і Кримінального процесуального кодексів щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки та корупційні злочини. У цьому законі йдеться про заочне кримінальне провадження стосовно осіб-корупціонерів — у тому числі й колишнього Президента України Віктора Януковича та його оточення, — котрі змогли втекти та вивезти з країни ресурси. Тобто рішення суду може бути винесено навіть тоді, коли підсудні ховаються за кордоном, а всі їхні активи, як на території України, так і за її межами, згідно із законом, можуть бути конфісковані та передані державі.

Олександр Турчинов висловив переконання, що парламент зможе зібрати необхідну кількість голосів для підтримки пакета антикорупційних законів.

Глава парламенту також поінформував, чому він досі не підписав законопроекти про особливості місцевого самоврядування на Донбасі та про амністію. Голова Верховної Ради доручив Регламентному комітету розглянути підготовку цих законів, і підпише їх одразу після висновку комітету. «Тільки-но комітет розгляне це питання, я одразу їх підпишу», — сказав О. Турчинов. І додав: «Довкола цього було багато спекуляцій. Я запрошував і прокуратуру, і СБУ, щоб ні в кого не виникало питань щодо оформлення цих законопроектів».

Керівник парламенту також висловив свою думку стосовно можливості проведення виборів на Донбасі. На його переконання, в зоні АТО реально вибори можуть відбутися тільки в тих районах і містах, які сьогодні контролюються українською владою та українськими військовими, де можна забезпечити право громадян на вільне волевиявлення, щоб голосування не відбувалося із залякуванням за допомогою зброї. «Вибори повинні проходити чесно, прозоро, демократично, під час виборчого процесу мають бути присутні як члени виборчої комісії, так і спостерігачі, — підкреслив О. Турчинов. — І це ми можемо забезпечити виключно на тій території, яка контрольована нашими військовими і де є українська влада. Щодо тимчасово окупованих територій, то там під окупацією не можуть проводитися вибори. Це буде фальшування, це буде фарс, це буде спроба легалізувати вбивць, терористів для того, щоб дискредитувати сам виборчий процес».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

 ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради Олександр ТУРЧИНОВ:

— Без боротьби з корупцією, без реальних дієвих механізмів боротьби з цим небезпечним явищем не можна говорити про оновлення влади, про ефективну діючу владу.