Позачергові парламентські перегони відбудуться на всій території України, де їх проведення передбачено законом. Про це під час навчального семінару-наради з головами та секретарями окружних виборчих комісій з питань організації підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів 26 жовтня 2014 року (на знімку внизу) заявив глава Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський (на знімку).

 

«Будь-які спроби зірвати волевиявлення приречені на поразку. Ми ще не можемо точно сказати, в яких округах у Донецькій і Луганській областях відкриються дільниці. Але ні в кого не може бути сумніву, що їх кількість буде більша, ніж на останніх президентських виборах. Ніхто і ніщо не зупинить нас на шляху підготовки до проведення парламентських перегонів, які повинні стати складовою загальнонаціонального єднання», — наголосив він.

Голова ЦВК зазначив, що на округах, де буде неможливо провести волевиявлення згідно із законодавством, комісія має право призначити повторні вибори.

Особливість нинішнього процесу, за його словами, полягає в тому, що вперше в історії України волевиявлення відбуватиметься за змішаною пропорційно-мажоритарною системою та в ситуації військової агресії проти нашої держави. Тому, як ніколи раніше, актуальне питання безпеки членів комісій, працівників відділів ведення Державних реєстрів і самих виборців у день голосування.

Михайло Охендовський розповів, що ЦВК разом із Міністерством внутрішніх справ, Міністерством оборони, Службою безпеки та Радою національної безпеки і оборони на попередніх перегонах виробили певний алгоритм дій для організації безпеки, який найближчим часом буде вдосконалено з урахуванням викликів. «Ми працюватимемо в постійній координації з правоохоронними органами для забезпечення проведення виборів на кожній дільниці відповідно до законодавства України і міжнародних стандартів», — зазначив глава ЦВК.

Крім того, Михайло Охендовський повідомив, що друк бюлетенів для голосування на дострокових парламентських виборах розпочався в ніч із 27 на 28 вересня. Їх уже надруковано кілька мільйонів.

Учасники заходу мали нагоду ознайомитися з основними напрямами своєї діяльності. Зокрема, заступники голови ЦВК Андрій Магера та Жанна Усенко-Чорна розповіли про організацію роботи виборчих комісій та фінансове і матеріально-технічне забезпечення діяльності ОВК та ДВК. Окрім того, голови та секретарі окружних виборчих комісій ознайомилися із правовим статусом офіційних спостерігачів та гарантіями їх діяльності, порядком розгляду скарг ОВК, діяльністю Державного реєстру виборців, інформаційно-аналітичним забезпеченням виборчого процесу тощо.

Голова 67-го окружного виборчкому (Житомирська область) Артем Горяний і секретар цього ОВК Оксана Чернишенко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.