На вулиці учнів та вчителів донецької школи № 136 — свято. На зустрічі з педагогами та батьками голова Будьонівської районної ради Донецька Віктор Карцев повідомив, що навчальний заклад працюватиме у звичному режимі. «Перші класи набиратимуть, десяті — працюватимуть», — запевнив керівник району. Його слова зустріли бурхливими оплесками. Це поки що єдиний приклад, коли в Донецькій області вдалося захистити навчальний заклад, який цього року потрапив під «оптимізацію».
Місяць тому розпорядженням начальника райвідділу освіти школі заборонили проводити набір до перших та десятих класів. Із таким рішенням батьки категорично не погодилися. Вони провели акцію протесту на захист навчального закладу та написали численні звернення. Активісти висловлювали побоювання, що штучним обмеженням набору школу готують до закриття. Сьогодні заповнюваність тут — одна з найвищих у районі: 95 відсотків. «Імідж нашої школи сформувався давно. Тепер наші колишні учні приводять своїх дітей та онуків», — розповіла директор закладу Тетяна Трусова.
«Питання про закриття школи ніколи не стояло! Набору не було до підготовчої групи. За що завідувачка райво понесла покарання — їй оголошено догану», — повідомив Карцев. У коментарі «Голосу України» голова райради зазначив, що цього року всі заклади освіти в районі фінансуються в межах запланованого бюджету і що проблем із виплатою зарплат учителям немає. Так само виділяють кошти на інші потреби для закладів освіти. Водночас у районі вивчають питання оптимізації бюджетної сфери. Створена комісія знайомиться зі станом закладів, їх заповнюваністю. «Це питання пов’язане з тим, що існують школи із заповнюваністю 30—35 відсотків».
Мабуть, ще ніколи батьки не виходили зі зборів такі щасливі. «Для мене сьогоднішній день — другий день народження школи. Моя старша дитина навчається тут у другому класі, молодша — піде до першого. Сподіваємося, вони стануть і випускниками цієї школи. Ми щасливі, у нас — перемога», — не приховувала емоцій Оксана Нечепуренко.
«Пишаюся тим, що ми захистили цю школу. Нам потрібна українська школа та українська мова — для майбутнього дітей. І чесно кажучи, соромно було би не знати української», — зізналася мати двох дітей Ольга Яманко.
«Я випускниця цієї школи, і моя дитина навчається тут, — додала Олена Ледюкова. — Старший у середніх класах почав навчатися українською і тепер йому простіше з усіма документами та зі вступними іспитами. Молодшому буде простіше. Мені важко, бо я української не знаю. Але сподіваюся, все буде добре. Ми перемогли і взагалі — ми молодці!»
Коли матеріал готувався до друку, у Петровському районі відбувалася зустріч керівництва району із батьками учнів школи № 111 із українською мовою навчання. Про те, що цей навчальний заклад пропонують закрити, «Голос України» писав уже двічі. Аналогічні гарячі дебати проходять в інших районах міста. Рішення про закриття шкіл повинні прийняти сесії райрад у березні.
Голова Будьонівської райради Віктор Карцев приймає копії заяв до десятого класу.