Наміри влади закрити у Красному Лучі школу №15 призвели до того, що п’ятеро людей оголосили голодування
Позиція батьків:
«Голодуємо проти закриття ЗОШ №15»
Протестувальники приїхали з Красного Луча до Луганська і провели під стінами облдержадміністрації свою акцію. Вони вимагали скасувати рішення міськради про закриття ЗОШ №15, а також звільнити зі своїх посад ряд чиновників. За словами учасниці протесту Наталії Осипової, голодувальники без їжі вже три дні, почуваються не дуже добре, але нагляду за їхнім здоров’ям з боку лікарів немає. На думку Наталії Осипової, таке ігнорування медиків, передусім, викликане тим, що міська влада не визнає їхньої акції.
— Більше того, — розповідає Наталія, — коли ми прийшли до Краснолуцької міськради, щоб заявити свій протест проти закриття школи, нас просто не пустили до приміщення, виставивши великий наряд міліції. Наші звернення до депутатів міської та обласної рад успіху не мали. І тоді ми були вимушені поїхати за підтримкою у Київ, до народних депутатів Яворівського, Чорновола, Полохала, Мовчана та інших. Вони погодилися з нашими аргументами в тому плані, що закон про оптимізацію освіти недовершений і його слід переглянути, а щодо нашої проблеми стосовно школи обіцяли свою підтримку.
Як розповіли протестувальники, школу №15 намагаються закрити протягом майже п’яти років, щоразу інформуючи про це батьків. Причину такого рішення чиновники пояснюють тим, що навчальний заклад недоукомплектований: з 1 тис. 176 учнів (саме на цю кількість дітей розрахована школа) в ній сьогодні навчається лише 240 школярів. Середня наповнюваність класів становить до 16 учнів. Але учасники акції вважають, що в цій недоукомплектованості винні самі чиновники, які розповсюджували інформацію про закриття навчального закладу. З огляду на такі обставини, багато батьків віддали своїх дітей в інші школи — №4 і №29, тому чисельність ЗОШ №15 за останні роки так різко знизилася. До речі, за словами Наталії Осипової, акцію батьків підтримали вчителі та Незалежна спілка шахтарів.
Позиція обласного управління освіти та науки:
«Ми пропонуємо кращу технічну базу»
Коментуючи ситуацію, начальник обласного управління освіти і науки Ірина Цимбал пояснила:
— Батькам школярів ЗОШ №15 запропоновано перевести своїх дітей у сусідні школи, розташовані в тому ж мікрорайоні, на відстані 176 м і 504 м від закладу, який планується закрити. До того ж в одній із сусідніх шкіл, №4, навчання ведеться в 50% класів українською, в 50% — російською мовами. Інша, загальноосвітня школа №29, повністю з українською мовою навчання. Обидві вони також не повністю наповнені, лише на 30—38% від потужності. Проте тут краща технічна навчальна база і більш професійний кадровий потенціал. Зокрема, загальноосвітня школа №29 з українською мовою навчання має статус закладу з поглибленим вивченням окремих предметів. Школа є експериментальним майданчиком регіонального рівня управління освіти і науки та Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Ця українська школа на відміну від школи № 15, що закривається, має 13 навчальних робочих кабінетів, 15 комп’ютерів, електронну бібліотеку, під’єднання до мережі Інтернет, мультимедійні засоби навчання. Педагогічний колектив школи займається експериментальною роботою з проблеми «Управлінсько-педагогічні умови впровадження профільного навчання». Для організації дозвілля й розвитку творчих здібностей учнів на базі школи працюють чотири гуртки та дві спортивні школи (ДЮСШ №1 та ДЮСШ №2). Крім того, наявність соціальних педагогів та психологів у школах №4 та №29 дає змогу надавати кваліфікаційну допомогу та консультації для учнів і батьків школи №15 під час адаптаційного періоду.
Ірина Цимбал впевнена, що, перейшовши до цих шкіл, учні ЗОШ №15 не лише не втратять у якості своєї україномовної освіти, а й, навпаки, матимуть змогу поліпшити її, бо зможуть користуватися сучасними формами отримання знань.
Позиція обласної влади:
«Ситуація має політичний контекст»
У свою чергу заступник голови Луганської облдержадміністрації Родіон Мірошник вважає, що ситуація навколо закриття ЗОШ №15 у Красному Лучі набирає політичного контексту. За його словами, школа №15 закривається суто через економічні чинники, а не політичні. Вона заповнена учнями лише на 20%, отже, забезпечення навчання одного учня в ній обходиться місцевому бюджету в п’ять разів дорожче, ніж фінансується за нормативами.
— Зважаючи на двомільйонний дефіцит бюджету на освіту в місті, краснолуцькій владі треба було обирати: або «злити» сусідні школи, залишивши дві з трьох, або не виплачувати зарплатню вчителям протягом двох місяців, або зовсім відмовитися від забезпечення гарячим харчуванням учнів 1—4 класів, — пояснив Родіон Мірошник. — У ЗМІ домінує неправдива інформація, яка отримала резонанс завдяки участі деяких політичних сил, що програли місцеві вибори в Красному Лучі, а тепер намагаються за будь-яких умов ставити палки в колеса.
Насамперед заступник голови облдержадміністрації мав на увазі колишнього міського голову Красного Луча Сергія Лук’яненка, який програв вибори і сьогодні займає непримиренну позицію до нинішньої міської влади. На думку Родіона Мірошника, підстав для обвинувачення влади в тому, що вона закриває українські школи, немає. В Красному Лучі українською навчаються 62% школярів. Цього року її обрали мовою навчання для своїх дітей батьки 64% першокласників. Усього із 30 діючих у місті шкіл 12 суто україномовних, 14 — з українською та російською мовами навчання, і тільки чотири російськомовних школи. Щодо учнів 15-ї школи, то їм запропоновано переходити в будь-яку зі шкіл. Ірина Цимбал, зокрема, запевняє, що «ми готові зробити так, щоб діти перейшли цілими класами, своїм, уже злагодженим, колективом, зі своїми ж учителями».
Ситуація навколо закриття школи в Красному Лучі була розглянута на засіданні постійної комісії облради. Депутати засудили спроби політизувати звичайний процес оптимізації роботи освітніх закладів. Вони назвали звинувачення з боку народних депутатів України упередженістю проти російськомовного Сходу України. «Нас змушують виправдовуватися за те, чого нема», — зазначив голова комісії облради з питань освіти, науки, культури, молоді та спорту Валерій Філіппов.
...Після зустрічі учасників акції з керівниками облдержадміністрації прийнято рішення про створення спеціальної комісії, яка за два тижні вивчить ситуацію і підготує свої пропозиції. На час роботи комісії протестувальники зупиняють акцію голодування.
* * *
А загалом на Луганщині заплановано закрити 24 школи. Але, як підкреслює начальник управління освіти та науки Луганської облдержадміністрації Ірина Цимбал, — це поки що лише наміри місцевих органів самоврядування, і вони можуть бути змінені в процесі обговорення. Серед шкіл, що підпадають під скорочення, є як з російською мовою викладання, так і з українською. Але точну кількість, зокрема, українських шкіл в управлінні освіти та науки так, на жаль, і не змогли назвати. Причина скорочення пояснюється одна: в усіх 24 школах вчиться набагато менше дітей, ніж це передбачено проектною потужністю навчального закладу.
В результаті школи зазнають додаткових витрат, які їм не компенсуються. Очільниця запевняє, що рішення прийматиметься згідно із законодавством, отже, на закриття школи в обов’язковому порядку буде дозвіл громади.
У свою чергу, обласна влада рекомендує не поспішати із закриттям шкіл, а розглядати інші варіанти. Зокрема, створювати комплекси «дошкільний заклад — школа», шкільні округи, або розглядати варіанти зміни ступеню школи. На Луганщині працює 714 загальноосвітніх шкіл, ще 9 законсервовані, але рішення місцевих рад про їхнє закриття поки ще немає.
Луганська область.
Фото автора.