Із Заяви пленуму правління Національної спілки журналістів України
Учасники пленуму наголошують, що останнім часом зросла кількість звернень від редакцій електронних і друкованих засобів масової інформації щодо порушень з боку владних структур і окремих посадовців під час розв’язання кадрових та інших питань.
Добре відома проблема із фінансуванням єдиної в Одесі україномовної газети «Чорноморські новини». Громадськість Києва сколихнула нахабна рейдерська атака на журнали «Трибуна» та «Наука і культура». Дивною у цій справі була позиція управління комунального майна Шевченківського району столиці та працівників міліції цього району. Члени трудового колективу редакції «Летичівської газети» (Хмельницька обл.) виступили на захист свого редактора.
Є проблеми із обґрунтованістю дії під час звільнення керівників ОДТРК в Черкасах, Запоріжжі, Києві.
«Серед звільнених з порушенням трудового законодавства і секретар Національної спілки журналістів України Віктор Набруско, який має неабиякий досвід практичної журналістики, керівництва великими творчими колективами, ґрунтовну теоретичну підготовку. Прийшовши на Українське радіо із студентської лави, В. Набруско став президентом цієї провідної в нашій країні радіокомпанії, представляв її в Європейській мовній спілці, інших відомих міжнародних мас-медійних організаціях, багато років був членом колегії Держкомтелерадіо України, нагороджений орденами і медалями, має звання лауреата низки престижних премій і творчих конкурсів. Неможливо зрозуміти, чому 52-річна людина з таким великим досвідом і потенціалом під юридично необгрунтованим приводом виявляється викинутою на вулицю. І це при тому, що під час розширеного засідання секретаріату НСЖУ Прем’єр-міністр України М. Азаров і голова Держкомтелерадіо України Ю. Плаксюк у липні минулого року пообіцяли, що проблему буде розв’язано. Але сталося, як в українській приказці: «Казав пан кожух дам, та й слово його тепле».
Деякі чиновники взагалі перебирають, як це сталося в Чернівцях, на себе роль судів і заявляють: «Ви працюєте проти України».
Учасники пленуму правління Національної спілки журналістів України заявляють:
«Втручання у редакційну політику, прояви цензури, а тим більше звільнення журналістів з роботи — це грубі порушення свободи слова, відповідних конституційних норм і законів України. Вважаємо, що розв’язання кадрових питань у редакційних колективах має бути справою самих колективів і що керівників засобів масової інформації слід обирати шляхом відкритого чи таємного голосування працівників цих ЗМІ.
Заявляємо, що НСЖУ постійно і уважно відстежуватиме й оприлюднюватимете всі факти, пов’язані з порушенням прав і свобод в інформаційній сфері України, у тому числі при розв’язанні кадрових проблем. Водночас ми будемо завжди вітати і підтримувати конструктивні дії центральних і місцевих органів влади, спрямованих на підтримку ЗМІ та діловий творчий діалог з ними в інтересах утвердження в нашому суспільстві справжніх, а не декларативних демократичних цінностей».