Громадськість знову вимагає від Президента накласти вето на Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності». Попри морози, на акції протесту вчора вийшли мешканці п’ятьох міст країни. Одного разу глава держави звернення народу вже почув. Але, кажуть активісти кількох організацій, не до кінця. Адже більшість їхніх пропозицій так і не була врахована.

— Проект закону розв’язує руки не дуже добросовісним забудовникам, — каже учасник акції Ярослав Мінкін.

Показати, що станеться, на їхню думку, з Україною після ухвалення цього закону, протестувальники вирішили наочно у перформансі «Глобальна забудова». Для цього у відрі, яке назвали «політична глухота», змішали «корупцію» (цемент) та «жадібність» (воду). Це, мовляв, і є «три кити» проголосованого закону. Після цього його статті почали «впроваджувати» на місцях: поступово, область за областю, зцементовували мапу України. За кілька хвилин від різнобарв’я міст на мапі нічого не лишилося. Так само, мовляв, і в реальності буде забетоновано країну. Зауваження до документа у протестувальників лишились ті само.

— Закон не передбачає проведення громадських слухань у тих випадках, коли у громадян відбиратимуть нерухомість, прикриваючись суспільними потребами. За таких умов у мешканців цілих мікрорайонів можуть відібрати власність, навіть не питаючи їхньої думки про це. Крім того, одна із статей закону передбачає збереження в генеральних планах частини документа, недоступної для громадськості. Чи велика буде ця частина і яку вона міститиме інформацію — законом не визначено. І таких «нюансів» у документі досить багато.

Ігор Луценко («Збережи старий Київ») говорить:

— Було зроблено один істотний крок — повернуто громадськості право обговорювати детальні плани територій. Але найважливішого, права на обговорення окремих проектів містобудівної документації, громадськості не дали. У законі цього знову не можна буде робити. І звичайно ж, абсолютно знехтували вимогами щодо повернення попередніх експертиз екологічних, органів культурної спадщини... 

Нагадаємо, уперше Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності», розроблений урядом, був  заветований на початку лютого Президентом. І 17 лютого Верховна Рада знову ухвалила цей закон, але вже у новій редакції з поправками Президента. Нині документ знову направлено на підпис Віктору Януковичу. Проте учасники акції переконані: тільки-но цей закон набере чинності, у країні почнеться мало не масова незаконна забудова.

Тим часом у столиці відновилося одне із найскандальніших будівництв у буферній зоні Софії Київської. Через сім місяців простою знову вирує робота на майданчику по вулиці Гончара, 17-23. Найбільше обурює тутешніх мешканців той факт, що це йде урозріз із заявами перших осіб країни. Мовляв, поки чиновники обіцяють, що буферні зони не забудовуватимуть, будівельники завозять на майданчики матеріали.