Налагодження діалогу і пошук компромісів у законодавчому органі є головним завданням на сьогодні. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом ФРН в Україні Гансом-Юргеном Гаймзьотом (на знімку ліворуч), повідомила прес-служба парламенту.
«Діалог і постійно діючий «круглий стіл» — це те, що сьогодні потрібно, з огляду на необхідність ухвалення складних рішень, — сказав В. Литвин. — Попри стислий час для їх прийняття, необхідні діалог і прозорість у намірах і діях». Водночас він акцентував увагу на відсутності конфлікту між гілками влади і налаштованості на запровадження реформ.
Відповідаючи на запитання щодо прав опозиції, Голова Верховної Ради, зокрема, зазначив, що представники фракцій, які не входять до складу більшості, мають широкі можливості для донесення своєї думки до суспільства. До того ж очолюють більшість парламентських комітетів. Разом із тим, на його думку, меншість має пропонувати більше альтернатив владним ініціативам і не виносити політичні баталії за межі України. Керівник парламенту також висловився за важливість неухильного дотримання законодавства у частині персонального голосування кожного депутата, зазначивши, що виборці оцінюватимуть роботу кожного народного обранця на майбутніх парламентських виборах.
Сторони також обговорили стан і перспективи двосторонньої міжпарламентської співпраці. Пан Посол високо оцінив існуючий рівень взаємин на рівні парламентів і повідомив, що цього року Україну планують відвідати з візитом члени німецько-української групи дружби Бундестагу, а також представники комітету Бундестагу з питань внутрішніх справ. За словами Г.-Ю. Гаймзьота, візит представників комітету є надзвичайно важливим у контексті виконання Плану дій із запровадження безвізового режиму України з країнами—членами ЄС. У свою чергу, В. Литвин запевнив, що представникам Бундестагу надаватиметься всіляке сприяння в організації зустрічей в Україні, і заявив, що в нашій країні очікують на візит Президента Бундестагу в 2012 році.
Крім того, під час зустрічі Голова Верховної Ради України Володимир Литвин висловив думку, що Конституційна Асамблея має «напрацювати системні зміни до Основного Закону, а не новий текст Конституції». «Інакше може з’явитися спокуса приймати Конституцію під політичний момент», — підкреслив він.
Керівник парламенту зазначив також, що процес напрацювання змін до Основного Закону не повинен «перерости у політичну кампанію, коли всі нагальні проблеми відсуваються на задній план, і всі займаються лише Конституцією».
За словами В. Литвина, члени Науково-експертної групи зі створення Конституційної Асамблеї мають напрацювати свої пропозиції щодо механізму її створення, засад та алгоритму роботи. Фахівці, які увійшли до складу Конституційної Асамблеї, підкреслив Голова Верховної Ради, повинні «проаналізувати переваги і вади чинної Конституції, передбачити, як розвиватиметься світ і, відповідно, які завдання необхідно виконати».
«Коли документ матиме високий рівень готовності, його повинен розглянути парламент і остаточно затвердити текст змін, що відповідає вітчизняному законодавству та усталеним демократичним стандартам», — підкреслив Голова Верховної Ради.