Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся з новим Надзвичайним і Повноважним Послом Ісламської Республіки Іран, який у рамках його дипломатичної місії вперше відвідав парламент України.
У ході зустрічі, як повідомила прес-служба Верховної Ради, було обговорено актуальні питання щодо посилення парламентської складової в розвитку українсько-іранських торговельно-економічних та гуманітарних відносин.
Зокрема, А. Гасемі-Аліабаді (на знімку) висловив упевненість у тому, що «парламенти мають значний вплив на розвиток взаємовідносин між країнами та здатні вивести їх на стратегічний рівень партнерства». При цьому він пожалкував з приводу недостатньо ефективної співпраці між нашими країнами останнім часом. Пан Посол зауважив, що загальний обсяг товарообігу між Іраном та Україною не відображає потенційних можливостей обох держав. 
А. Гасемі-Аліабаді передав побажання спікера парламенту Ірану зустрітися на найвищому рівні із Головою Верховної Ради України для проведення консультацій щодо подальших кроків у співпраці парламентів обох країн.
Володимир Литвин заявив, що Верховна Рада України, зі свого боку, робить усе можливе для того, щоб стосунки між Україною та Іраном набували нової якості. «Потреба у цьому є, і вона невідкладна, — підкреслив він. — Того, що ми маємо, навіть зважаючи на економічну кризу у світі, вочевидь мало».
Голова Верховної Ради вважає, що відносини між обома країнами можуть бути взаємокорисними, насамперед у високотехнологічній галузі. Крім того, переконаний керівник парламенту, необхідно розвивати і співпрацю у гуманітарній сфері. В рамках такого напряму розвитку взаємин він запропонував проводити дні Ірану в Україні та дні України в Ірані.
В. Литвин висловив сподівання, що парламентська складова займе гідне місце у співпраці між обома державами. «Ми об’єктивно оцінюємо Іран, його сьогодення і перспективи і налаштовані на посилення діалогу на міжпарламентському рівні — і на рівні керівників, і на рівні комітетів та груп дружби», — сказав він.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.