Оскільки Україна добровільно виступила із заявкою про приєднання до Ради Європи та взяла на себе зобов’язання, зокрема в частині плюралізму думок та вільної преси, ці зобов’язання треба послідовно виконувати. На цьому наголосила екс-доповідач Парламентської Асамблеї Ради Європи по Україні, президент Міжнародної громадської організації «Європейська медіа платформа» Ханне Северинсен під час «круглого столу», присвяченого виконанню медійних пунктів резолюцій ПАРЄ та Європарламенту щодо України, який відбувся у Верховній Раді.

Стурбованість станом свободи слова висловили багато учасників «круглого столу». Голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк наголосив на потребі виконання резолюцій ПАРЄ та Європарламенту в частині свободи слова та інформації в Україні. Парламентарій відзначив, що, на жаль, за дуже короткий період погіршився рівень свободи слова в нашій країні, що відзначається в резолюції ПАРЄ від 5 жовтня 2010 року та резолюції Європейського парламенту від 25 листопада 2010 року. «Прикро констатувати, що сьогодні фактично жодна демократична інституція не обходить рівень і стан свободи слова в Україні, надаючи негативні оцінки, — сказав Б. Тарасюк. — Обидві резолюції свідчать про незадовільну ситуацію в державі та є своєрідними «жовтими картками» для української влади». 

Голова ТСК з питань цензури та перешкоджання діяльності журналістів Ірина Геращенко повідомила, що ТСК наполягатиме на заслуховуванні на пленарному засіданні парламенту в березні інформації Генпрокуратури та керівників інших правоохоронних органів стосовно ситуації зі свободою слова в Україні та розслідування резонансних кримінальних справ щодо журналістів.

Із Резолюції Європейського парламенту щодо України від 25 листопада 2010 року:

«Після президентських виборів в січні 2010 року збільшилось число тривожних ознак ерозії демократії і плюралізму, про що свідчить, зокрема, поводження з деякими неурядовими організаціями та індивідуальні скарги журналістів про тиск з боку своїх редакторів чи власників своїх ЗМІ, щоб висвітлювати або не висвітлювати певні події».

Із Резолюції №1755 (2010) ПАРЄ «Функціонування демократичних інституцій в Україні» від 5 жовтня 2010 року:

«Асамблея висловлює занепокоєння щодо дедалі більшої кількості заяв та достовірних повідомлень про утиски в останні місяці демократичних прав і свобод, таких як свобода зборів, свобода вираження поглядів та свобода ЗМІ. Асамблея вважає, що втручання державних органів, зокрема правоохоронних органів та Служби безпеки, в роботу журналістів та медіаорганізацій є несумісним із демократичним суспільством».

Зліва направо: голова Тимчасової слідчої комісії щодо утисків свободи слова народний депутат Ірина Геращенко, голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк, президент міжнародної громадської організації «Європейська медіа платформа» Ханне Северинсен, директор міжнародної громадської організації «Європейська медіа платформа» Оксана Приходько.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.