Громадяни України під час особистих прийомів у голів парламентських комітетів і депутатських фракцій протягом сьомої сесії Верховної Ради України шостого скликання зверталися найчастіше з питаннями законності й правопорядку
Про це свідчать дані аналізу, проведеного відділом з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради. Протягом сьомої сесії на особистих прийомах у голів парламентських комітетів і депутатських фракцій відвідувачами порушено 286 питань різноманітної тематики. Це майже на 15% більше, ніж за період роботи шостої сесії Верховної Ради України шостого скликання.
До Верховної Ради по захист та допомогу зверталися переважно соціально незахищені категорії громадян. Зокрема, отримано 38 звернень від інвалідів І—ІІІ груп, 34 — інвалідів війни, 20 — дітей війни, 17 — ветеранів праці, 4 — матерів-героїнь, по три від інвалідів Великої Вітчизняної війни, багатодітних сімей, по два — учасників бойових дій, одиноких матерів, осіб, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи, по одному від учасника війни та учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Громадяни, як і раніше, скаржаться на діяльність представників судової гілки влади, зокрема, на порушення норм процесуального права, винесення неправомірних рішень та вироків, на хабарництво, тяганину в судах. Непоодинокими є звернення стосовно корупційних дій працівників правоохоронних органів, фальсифікації ними кримінальних справ, самоусунення працівників прокуратури всіх рівнів від здійснення нагляду за додержанням і належним виконанням законів.
Значною залишається кількість звернень стосовно соціального захисту населення. Під час особистих прийомів громадянами порушено 56 питань з цієї проблематики, або 19,6% від загальної кількості (торік — 11,7 %). Більшість громадян похилого віку стверджували, що держава не повною мірою забезпечує їм належний рівень пенсійного забезпечення, і вимагали встановити соціальну справедливість у розмірах пенсій, наголошували на необхідності внесення змін до чинного пенсійного законодавства.
Проблеми житлової політики займають 13,6% від загальної кількості порушених питань (торік — 14,3%). Серед них переважають звернення щодо забезпечення житлом громадян, які мають право на його одержання (92,3% від загальної кількості питань з цієї тематики).
Відвідувачів турбували також проблеми праці й заробітної плати, порушення чинного законодавства при звільненні та поновленні на роботі, призначенні та виплаті регресу, виплаті заборгованості із заробітної плати, стан охорони здоров’я, проблеми фінансової, податкової, митної політики.
За результатами особистого прийому громадян надавалися відповідні доручення, які разом зі зверненнями громадян передавалися до органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для відповідного реагування.
Приймальня Верховної Ради України працює за адресою:
м. Київ, вул. Банкова, 6-8, 5-й під’їзд. Телефон для довідок: 255-42-46.