Україна активно і відповідально бере участь у регіональних і міжнародних ініціативах для досягнення нульових показників поширення епідемії СНІДу до 2030 року в рамках Об’єднаної програми ООН з боротьби проти СНІДу (ЮНЕЙДС). Про це заявив віце-прем’єр-міністр України Олександр Сич під час зустрічі високого рівня в рамках 69-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН щодо інтенсифікації дій з метою подолання епідемії СНІДу до 2030 року.
Завдяки спільним зусиллям держави, громадських організацій та окремих донорів протягом останнього десятиліття в Україні вдалося майже вдвічі зменшити поширення ВІЛ-інфекції серед наркозалежних, у сім разів — імовірність передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини, а також збільшити до 20 разів обсяги охоплення антиретровірусною терапією інфікованих, зазначив Олександр Сич. Водночас він наголосив, що сьогодні перед Українською державою у боротьбі з ВІЛ/СНІДом постали нові виклики у зв’язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених ВІЛ-інфікованих осіб з Донецької та Луганської областей, оскільки сьогодні Донбас є одним з найбільш уражених епідемією СНІДу регіонів країни.
«Забезпечення цілей із зупинення епідемії до 2030 року в умовах зміни пріоритетів, економічної та фінансової ситуації в Україні, а також військової загрози з боку Росії сьогодні змушує нас шукати шляхи більш ефективного і результативного інвестування державних і донорських коштів у розвиток системи охорони здоров’я і забезпечення послугами з тестування, профілактики та лікування людей групи ризику та осіб, у яких уже виявлено ВІЛ», — сказав у своєму виступі Олександр Сич. За його словами, в Україні слід розробити стратегію переходу від зовнішнього фінансування до національної підтримки за участю приватних та громадських структур, що здійснюють активну політику з боротьби з ВІЛ.
Як повідомили «Голосу України» в Кабінеті Міністрів, в рамках зустрічі урядовець також представив світовій спільноті Загальнодержавну цільову соціальну програму протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014—018 роки, що спрямована на забезпечення послугами профілактики, лікування та догляду, необхідними для подолання епідемії СНІДу, найвразливіших груп населення держави.
 
Вл. інф.