До райвідділу міліції 28-річний полтавчанин Григорій Ярещенко потрапив 6 січня цього року. Як пригадує чоловік, на різдвяних посиденьках у його квартирі гості між собою щось не поділили. Один із учасників конфлікту зателефонував до міліції. Мовляв, хай вона розв’язує цю проблему. Однак уже згодом непорозуміння учасники застілля вирішили мирно. Вони потиснули один одному руки й подзвонили до міліції, щоб скасувати свій виклик. Утім, як з’ясувалося пізніше, основні проблеми почалися згодом.

Уже 7 січня десь опівдні до помешкання Григорія прийшло декілька чоловіків у цивільному. Вони сфотографували кімнати та стіл із напоями.

— Ці люди сказали, що вони — правоохоронці й прийшли згідно із учорашнім викликом, який пролунав з цієї квартири. Однак жодних документів при цьому не показали. Вони склали пояснення, в якому зазначалося, що ніякого порушення громадського порядку не виявлено. А потім попросили проїхати з ними до райвідділу міліції. Я погодився. Мене відвезли до Октябрського РУВС. Після короткої розмови правоохоронці почали катувати мене, — розповідає Григорій Я. — Один із них заламав мені руки, а інший з усієї сили почав бити гумовою палицею.

Після «профілактичної бесіди» чоловіка викинули просто на вулицю. Від болю Григорій навіть знепритомнів. На щастя, неподалік РУВС його знайшли дружина й старший брат, які кинулися на розшуки. Вони доправили чоловіка до травмпункту. Лікарі зафіксували величезну гематому сідниць і ноги, а також забій нирок. А оскільки ушкодження — не побутові, то відповідно до інструкції медики відразу повідомили про це правоохоронні органи. Утім, сім’я Ярещенків була дуже здивована, коли до медичного закладу за декілька хвилин приїхали вже «відомі» міліціонери. Вони запропонували знову проїхати до райвідділу. Однак їхньому задуму не судилося збутися. Родичі Григорія і медики вчинили такий опір міліціонерам, що ті не ризикнули застосовувати силу. Щоправда, вартові порядку змусили чоловіка написати заяву. В якій чоловік указав, що претензій до правоохоронців не має. Мовляв, травми отримав унаслідок падіння на слизькому ганку продуктового магазину. Міліціонери, каже Григорій, навіть гроші йому на лікування дали.

Та батько молодого чоловіка переконав сина: залишати справу без уваги не варто. Мовляв, такі люди не повинні працювати в правоохоронних органах. А вже згодом Григорій поскаржився на дії правоохоронців до прокуратури Октябрського району міста Полтави.

У свою чергу, начальник УМВС у Полтавській області Олександр Рудяк дав доручення створити спеціальну групу з працівників обласного апарату, інспекції по особовому складу, яка детально вивчить ситуацію. Вони мали проаналізувати повністю хронологію подій того дня та з’ясувати, чи були підстави і чи отримав ушкодження цей чоловік від дій правоохоронців або від падіння. Однак згодом перевірка встановила: правоохоронці дійсно перевищили свої службові повноваження.

УМВС України в Полтавській області:

«...Працівники інспекції по особовому складу ретельно перевірили цю інформацію. За результатами перевірки факт перевищення службових повноважень зазначеними дільничними інспекторами міліції підтвердився.

Наказом УМВС України в Полтавській області дільничних інспекторів міліції звільнено з органів внутрішніх справ, а відповідні матеріали були направлені до прокуратури міста Полтави для правового реагування. Наразі стосовно дільничних інспекторів Октябрського райвідділу міліції міста прокуратура порушила кримінальну справу за ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень). Проведення досудового слідства здійснює слідчий прокуратури Октябрського району».

Фото з архіву автора.