Як свідчать реальні факти, порівняно з минулим роком на Південно-Західній магістралі збільшилася кількість нещасних випадків. Майже в кожному добовому зведенні зареєстровано травмування залізничним транспортом. Якщо в січні 2010 року було 15 травмувань, з яких усі смертельні, то в 2011 — кількість зросла до 22, з яких 15 — смертельні. І прикрим є те, що трапляються вони з власної необережності громадян та унаслідок нехтування правилами поведінки на залізниці. В більшості випадків гинуть люди в стані алкогольного сп’яніння або діти.

Так, нещодавно до лінійного відділу міліції надійшло повідомлення про те, що на 27-му км станції Бердичів вантажним потягом травмовано невідомого чоловіка. Слідчо-оперативною групою, яка прибула на місце пригоди було встановлено, що постраждалий — 17-річний місцевий житель. Переходячи колії, він зупинився на залізничному переході, щоб пропустити потяг, але не помітив зустрічний, що наближався. Зі слів машиніста, він подав попереджувальні сигнали, однак хлопець не відреагував на них. Не врятувало й екстрене гальмування — потяг рухався на великій швидкості. Мати загиблого розповіла, що того дня її син погано почувався і не пішов на навчання. Але пізніше йому покращало, і юнак вирушив до магазину. Але так і не повернувся...

Цього самого дня пасажирський потяг сполученням Київ—Брест забрав життя молодого подружжя, що проживало на Житомирщині. Перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, чоловік і його дружина впали на пішохідному переході та не могли підвестись. У цей час по колії мчав потяг. На превеликий жаль, наїзду уникнути не вдалось. Ще двох осіб було травмовано на території обслуговування лінійних відділів на станціях Київ-Пасажирський та Хутір Михайлівський. На щастя, обидва потерпілі вижили, але з численними травмами, переломами та ампутацією кінцівок перебувають у лікарні.

Міліціонери вкотре наголошують: треба бути особливо уважними під час перебування на залізниці. Адже це зона підвищеної небезпеки, й саме пильність та обережність може врятувати вам життя. За словами речника транспортної міліції на Південно-Західній залізниці Олени Цимбалюк, пішоходам дозволяється переходити залізничні колії тільки в установлених місцях (пішохідні мости, переходи, тунелі, переїзди тощо). На станціях, де немає мостів і тунелів, громадянам належить переходити колії у місцях, обладнаних спеціальними настилами, біля яких установлено покажчики «Перехід через колії». Перед тим, як увійти в небезпечну зону (ступити на колію), потрібно переконатися у відсутності потяга (або локомотива, вагона, дрезини тощо). При їх наближенні необхідно зупинитися поза межами небезпечної зони, пропустити й, упевнившись у відсутності рухомого складу на сусідніх коліях, почати перехід. Наближаючись до залізничного переїзду, громадяни повинні уважно стежити за світловою і звуковою сигналізацією, а також за положенням шлагбаумів.