Очільники сільських громад Кам’янець-Подільського району виступили на захист своєї колеги Марії Міткевич (на знімку), яку сільська виборча комісія постановою від 16 листопада визнала обраною на посаду сільського голови в Слобідці-Кульчієвецькій.
Тим часом місцева газета «Фортеця» від 23 грудня поширила інформацію про іншого переможця — Руслана Нестерова. Крім того, надрукувала оголошення про загублену печатку цієї сільради, яку слід вважати недійсною. «Печатка не губилася, — каже Марія Міткевич, — завіряю нею всі платіжки та інші документи».
А відбувалося все так. 13 грудня(!) районна виборча комісія вирішила вдатися до перерахунку голосів на трьох дільницях Слобідко-Кульчієвецького одномандатного округу. Кількох членів сільської комісії районна, за їх поясненням, лише за годину до дійства покликала бути присутніми на перерахунку. Близько опівночі з’явився і підсумок: переможець уже не Марія Міткевич, а Руслан Нестеров. Його результат виявився тепер більшим на 28 голосів, а в конверті «за Міткевич» бракувало понад 200 бюлетенів. Голова районної комісії Любов Іваницька вважає перерахунок неправомірним.
Причина — земля?!
— Я відчувала, що декого не влаштовую в земельних питаннях, — каже Марія Міткевич. — Коли ж два роки тому на моє подвір’я вночі пожбурили бойову гранату, не сумнівалася: спокійного життя не буде. Злочинця правоохоронці не знайшли. Наша сільрада — приміська, земля тут ціниться. От і розгорілися апетити...
Цю саму — земельну — причину назвав на прес-конференції для ЗМІ й голова райдержадміністрації Михайло Желізник. 
Позиція першого заступника голови РДА Ніни Фабіанської:
— Ми не втручаємося в діяльність органів місцевого самоврядування, як і велить закон, ніяку сторону не підтримуємо. Війна за крісло сільського голови не радує, це псує імідж району. Як працівник РДА, я вболівала, чи сільрада встигне до кінця року провести всі розрахунки. Телефонувала до Марії Міткевич, та запевнила: «Все гаразд».
Комісійні викрутаси
Як засвідчили сім членів сільської виборчої комісії, протокол про підсумки голосування було складено одразу після отримання протоколів ДВК. Жодних скарг у сільську комісію не надходило. Руслан Нестеров обурюється: не побачили «окремої думки» його представника.
— До районної комісії, — каже її голова Любов Іваницька, — кандидат Нестеров подав скаргу про порушення другого листопада, комісія одразу ж передала її на перевірку правоохоронцям. 15 листопада надійшла нова скарга. Я була проти засідання, бо жодних матеріалів перевірки не було.
Спочатку комісія 13 листопада прийняла рішення про те, що вибори в Слобідці... не відбулися, а 15 листопада призначила тут повторні вибори. Жоден із її членів, крім голови, не згадав (не знав або не бажав знати), що це питання належить не до її компетенції, а є прерогативою виключно сільської комісії. Селяни написали листи в ЦВК, до прокуратури, обласної влади, усього під посланнями стоїть до тисячі підписів. І не дивно, адже в минулому скликанні Міткевич вивела свою Слобідку-Кульчієвецьку на третє місце в області за показниками соціально-економічного розвитку.
24 листопада Львівський апеляційний суд задовольнив позов Міткевич, скасував постанову Хмельницького суду й постанову районної комісії про призначення повторних виборів. Отже, вибори в Слобідці відтепер вважалися такими, що відбулися?!. Пройшла інавгураційна сесія, було оголошено результати виборів, голові та депутатам вручили мандати.
Уже 30 листопада районна комісія обговорила питання про складання своїх повноважень, а ще... проголосувала за повторний перерахунок. Голова комісії Любов Іваницька голосувала проти перерахунку та написала свою окрему думку. А Марія Міткевич знову подала позов...
П’ятого грудня Хмельницький окружний адміністративний суд дії комісії визнав неправомірними. Нестеров звернувся до Львівського апеляційного суду, де знову справу виграла Марія Міткевич.
«Хай живе король!»
17 грудня — дата представлення нового голови. Більшість депутатів у раду не з’явилися. Приїхали друзі Нестерова, представник РДА Павло Довгопол та начальник управління земельних ресурсів Кам’янець-Подільського району Олексій Пшетаковський. Обурені слобідчани 23 грудня зійшлися на збори громади. «Міткевич людей зігнала», — така думка Нестерова. 24 грудня сільська комісія прийняла постанову, яка стала громом серед зими. Вона скасувала свою власну постанову №39 від 13 грудня 2010 року про оголошення Нестерова обраним внаслідок перерахунку від 13 грудня, котра «була прийнята з грубим порушенням вимог Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради АР Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». За позовом Нестерова 30 грудня цю постанову скасував Кам’янець-Подільський міськрайонний суд. «Що ж робити, коли люди, як флюгери?» — кинув репліку суддя.
Нині ні Міткевич, ні її громада не мають спокою. А народний депутат Володимир Ар’єв наразі звернувся до Генеральної прокуратури із запитом «стосовно незадоволення відповіддю Генеральної прокуратури на депутатське звернення щодо розгляду питання про перешкоджання Слобідо-Кульчієвецькою територіальною виборчою комісією законній діяльності офіційно обраної на посаду голови Слобідо-Кульчієвецької сільської ради громадянки Марії Міткевич».
Наразі вислухати іншу сторону цієї суперечки так і не вдалося. Пан Нестеров обіцяв, але так і не надав документи, про які ми його просили.