Торезький психоневрологічний інтернат опинився в центрі міжнародного скандалу: британська газета «The Sunday Tіmes» надрукувала дві статті про стан справ у цьому закладі. Автори публікації заявляли, що в Торезі «морять голодом дітей-інвалідів». Аналогічну статтю розмістила і англомовна «Kyіv Post». Тим часом керівники Донеччини відкидають будь-які звинувачення. Як насправді живуть хворі діти, з’ясував «Голос України».
До цього інтернату з дитячим відділенням гості потрапляють не через парадний вхід. За дверима без вивіски — звичайний коридор, схожий на лікарняний. За кілька метрів впадає у вічі стенд із фотографіями. На знімках — щасливі подружні пари з дітьми. Торік американці всиновили двох підопічних із цього будинку: хлопчика та дівчинку.
Для решти маленьких мешканців інтернату шанси знайти нових батьків — мінімальні. Тут живуть діти-інваліди так званого четвертого профілю — із серйозними вродженими вадами центральної нервової системи та головного мозку. Із 82 вихованців лише 14 — сироти. Інші — здебільшого малюки, від яких батьки відмовилися ще в пологовому будинку. Або такі, чиї мама й тато мешкають окремо, оскільки не можуть (чи не хочуть) доглядати за тяжкохворою дитиною. Крім того, в цьому домі живуть 287 осіб від 18 років і старші — із такими ж психоневрологічними діагнозами. 
«Діти їдять усе, але їжа не перетравлюється»
Кімната на дев’ять-десять ліжок — типове помешкання для хворих дітей. Ліжка стоять тісно, усе життя — як на долоні. Як пояснили представники інтернату, за нормами одна санітарка припадає на десять осіб. Тож для зручності догляду всі підопічні розміщуються в одній кімнаті. Вік — від 4 до 18 років, проте у багатьох підлітків побутові навички — на рівні немовляти. Такі діти не можуть самостійно їсти, вдягатися, ходити до туалету, розмовляти чи запам’ятовувати інформацію. Інші — навпаки: інтелектуально розвинені, але через хворобу прикуті до ліжка. Є малюки, в яких неприродно вивернуті тоненькі ніжки та ручки, надто малий зріст, вага. Незалежно від стану здоров’я, кожен із підопічних потребує постійного догляду та сторонньої допомоги — 24 години на добу.
«Раніше тут не було так багато вихователів і не було спеціальних занять. Після реорганізації кілька років тому з’явилися вчителі-реабілітологи, фахівці із фізичної реабілітації, — розповідає вихователь Лариса Антоненко. — Заняття повністю індивідуальні. Мета одна — навчити дітей користуватися необхідними предметами, знайти себе у суспільстві. Багато хто відзначається чудовою пам’яттю. Є ті, хто вміє розмовляти: погано, але ми їх розуміємо. Є ті, хто мовчить і вчиться літера за літерою, слово за словом».
У кабінеті виховательки — кілька столиків зі стільцями та шафи з іграшками. У коридорі — три інвалідні візки, прогулянкові коляски та тренажери. Інші тренажери розташовані на відкритій веранді, куди малюків вивозять подихати повітрям. Є кімната для фізичної реабілітації зі спеціальним обладнанням. Демонструючи кабінет за кабінетом, директор будинку Олександр Васякін категорично відкидає звинувачення в тому, що дітей морять голодом: «Їжа дітьми не засвоюється через захворювання, яке вражає центральну нервову систему та головний мозок. Можна сказати: діти з’їдають усе, але воно не перетравлюється і не всмоктується. Тому звідси йде ця біда. Крім того, — діти лежать. А відомо, що м’язова маса наростає тоді, коли людина тренується. Шварценеггер не був би Шварценеггером, якби лежав».
«Від голоду тут ніхто не помирав!»
В інтерв’ю кореспондентам «The Sunday Tіmes» виконавчий директор благодійної організації «Hіs Kіds, Too!» Тереза Філлмон із Флориди навела приклад десятирічного Анатолія — дитини, яка на момент відвідання важила шість кілограмів. Його сусіда Максима газета назвала «виснаженим». «На мою думку, вони страждають від нестачі калорій та білкової недостатності. У них — роздуті животи, а руки й ноги — тонкі. Крім того, більшість дітей, прикутих до ліжка, лежать мокрі, і ніхто за ними не прибирає», — цитує газета медсестру Джоан Валанзола, яка побувала в Торезі.
«Ця інформація абсолютно не відповідає дійсності, — обурюється директор інтернату. —Від голоду тут ніхто не помирав та не помирає. Торік на харчування кожної дитини виділялося 28 гривень на день, цього року — 31 гривня на день. Меню повністю відповідає нормам». За словами Олександра Васякіна, у 2010-му пішли з життя семеро дітей. За рік до цього — 14 дітей. З початку 2011-го померли двоє малюків. Переважна більшість — від набряку головного мозку та інших ускладнень, пов’язаних із основним захворюванням. Разом із тим не можна не відзначити, що дітей-новачків в інтернаті протягом останніх років меншає. Медики навчилися діагностувати серйозні вади ще до народження малюка, і багато хто із потенційних мам перериває вагітність, дізнавшись про хворобу майбутньої дитини. Радіти появі дитини-інваліда зможе не кожна родина. Крім того, скоротилася кількість пологових травм, через які немовлята ставали каліками.
Олександр Васякін, який працює в будинку-інтернаті тридцять років, каже, що завдяки благодійникам вдалося обладнати веранду для прогулянок, придбати інвентар для реабілітації. А дві американські медсестри приїхали до Тореза і навчили місцевий персонал користуватися таким обладнанням. «Внаслідок цього 18 дітей почали ходити, двоє — пересуватися за допомогою вихователя чи санітарки, 20 осіб стали повзати і ще стільки — розмовляти після занять із логопедом. Ви побачили у нас дітей, готових піти на той світ? Якщо побачили, то скажіть мені», — не стримує емоцій директор. Він запевняє: проблем у інтернаті немає. Хіба що низька зарплата персоналу: у санітарки — близько 1100 гривень.
Вихованці знають про ковбасу і конструктори «Лего»
Подивитися на дітей автору цих рядків вдалося, хоча зауважу одразу: спілкування відбувалося за присутності директора чи кількох співробітників, які не відступали ані на крок. У кімнатах — килими і свіжовипрасувані гардини. Запаху сечі, про який писали іноземці, не чути. На ліжках — свіжа білизна та рушники. Діти були гарно вдягнені, а п’ятирічна Іринка — навіть у святкову сукню із мереживним коміром. «Коли її привезли до нас, то була лежача. У будинку малюка, звідки вона прибула, дітей годували молочними сумішами, а у нас — загальне харчування. Спочатку Іринка відмовлялася їсти, її виходжували, винянчували. Був важкий період адаптації. А тепер, ось бачите, починає ходити», — звернула мою увагу співробітниця. У цей час дівчинка щиро посміхалася і намагалася вхопитися за футляр від фотоапарата.
Ліжечко Анатолія — того самого хлопчика, який важив шість кілограмів, — було порожнім. За словами Васякіна, малюк зараз перебуває в міській лікарні на профілактичному лікуванні. Коли саме повернеться дитина, директор не сказав. Тому про фізичний стан Анатолія можна судити хіба що з фотографії, зробленої Терезою Філлмон. А от іншого «героя» публікації — Максима — я знайшла в чудовому настрої. Хлопчик лежав на ліжку і посміхався: «Як справи?» Я спитала, що він любить. «Розкажи, що ти любиш їсти», — підказала співробітниця. «Ковбасу!» — не вагаючись, відповів малюк. Діти, які могли розмовляти, старанно зазначали, що годують в інтернаті добре. «Годують нас добре, гуляють, одягають, із вихователями займаємося, на фізкультуру до спортзали ходимо, зарядку вранці робимо», — перераховувала 16-річна Валерія.
Артем — йому за допомоги благодійників зробили операцію на обличчі (у хлопця була «заяча губа) — зізнався, що дуже любить складати конструктори «Лего», які йому надсилають американські друзі. А на запитання, що він зробив би для будинку, якби був великим і досягнув успіху, хлопець відповів так: «Якби я виграв мільйон гривень, то зробив би ремонт в інтернаті. Щоб усе було замінено і чисто». Хлопець похвалився, що сам уміє застилати постіль та вдягати піжаму. Його сусіди по кімнаті цього, на жаль, не можуть. «Четвертий профіль» — вирок на все життя. 
Кімнати для занять виявилися порожніми
І ще одне сильне враження від відвідання інтернату. Я не побачила в кімнатах для занять жодної дитини. Всі ці тренажери, іграшки, меблі — вони були самі по собі. Моментів реабілітації за індивідуальними програмами, про які так багато розповідало керівництво інтернату, зафіксувати не вдалося. Не було безладу чи гамору, які неодмінно виникають у присутності такої кількості малюків. Діти не гралися, не тримали в руках іграшки, не притискали до себе м’яких улюбленців. Підопічні або мовчки лежали, або стояли в манежах, або слухняно сиділи на стільчиках перед телевізором.
Тому враження від побаченого — подвійне. Цифри, які надає керівництво області, свідчать про відсутність проблем із фінансуванням потреб таких дітей. З іншого боку, ці потреби не вичерпуються необхідною кількістю білків, жирів, вуглеводів і калорій. Такі хворі діти мають право на щастя. Ось тільки служби, яка забезпечувала б перспективу для «четвертого профілю», у нашій державі немає.
Коментар
Олена Петряєва, заступник голови Донецької обласної державної адміністрації:
«44 відсотки дітей, які перебувають у цьому закладі, мають ураження головного і спинного мозку. Майже 60 відсотків — з дитячим церебральним паралічем. Категорія дуже важка. Від них часто відмовляються батьки. У цих дітей ускладнене ковтання та процеси травлення. Для медиків, для співробітників інтернату це — найважча група. Такі діти перебувають у будинках дитини системи охорони здоров’я до досягнення 4 років. Після цього вже переходять до інтернату. Багато хто, на жаль, не доживає до переходу. Ті, хто доживає, — глибокі інваліди. Але в Торезі — чудові, гарні умови. Для того, щоб щось підтверджувати чи заперечувати, тут потрібно бувати якомога частіше. Такої масованої атаки, яка зараз відбувається стосовно Торезького будинку-інтернату, не було за всю історію інтернатних закладів системи соціального захисту. Мета, чесно кажучи, мені не зовсім зрозуміла. Чи призведе це до поліпшення процесу? Чи стане від цього краще дітям? Гадаю, це сумнівно».
Донецька область.
На знімку: вихованці проводять дозвілля біля телевізора. Лютий 2011 року. (Фото друкується з дозволу адміністрації інтернату.)