В Олександрівці, що на Кіровоградщині, після трирічної перерви, обіцяють, знову почне працювати цукроварня.
Щоб ухвалити це рішення, районному та обласному керівництву довелося вести нелегкі перемовини з власником заводу російським бізнесменом Павлом Демидовим. Останній висунув кілька умов, без виконання яких відновлення роботи підприємства було б неможливим. Зокрема, забезпечення заводу сировиною для переробки, а це щонайменше 200 тисяч тонн солодких коренів. У свою чергу, власник висловив готовність навесні на проведення капітального ремонту та закупівлю вугілля і дизпалива виділити 25 мільйонів гривень. Загалом цього року розмір грошових вливань у підприємство, очікується, становитиме 89 мільйонів гривень.
Директор заводу Микола Обідін переконаний, що підготувати підприємство до цьогорічного сезону переробки цілком реально. Адже протягом останніх трьох років, навіть коли завод простоював, тут проводили ремонти, технічні обслуговування та переконсервацію обладнання, не були звільнені головні спеціалісти та досвідчені робітники. Планується, що вже у березні—квітні до роботи стануть понад 250 осіб.
Всього ж, сподівається голова райдержадміністрації Валерій Авксентьєв, у сезон цукроваріння на заводі буде задіяно понад п’ятсот працівників. А це для Олександрівки, де всього чотири тисячі працюючих, чимало. За його розрахунками, бюджет району додатково отримуватиме два мільйони гривень на рік. Сільгоспвиробники не возитимуть буряк за сотні кілометрів, отож будуть більше зацікавлені у вирощуванні цієї культури. Враховуючи те, що на підприємстві встановлена лінія грануляції жому, слід також очікувати позитивних зрушень у розвитку тваринництва.
Чи ці розрахунки справдяться — покаже час, адже налагодити рентабельну роботу такого підприємства в нинішніх умовах нелегко. По-перше, вирощування цукрових буряків потребує чималих затрат — у кожен гектар під цю культуру, за словами начальника відділу рослинництва головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Івана Сердюка, слід вкладати не менш як дванадцять тисяч гривень. По-друге, використання потужностей підприємства потребує великої кількості енергоносіїв, ціни на які значно зросли. Є чимало інших чинників, здатних спричинити підвищення собівартості продукції, що також треба враховувати.
Нагадаємо, що на Кіровоградщині з колись працюючих одинадцяти цукрозаводів залишилося лише два — у Капітанівці Новомиргородського району та Олександрії. 
 
Кіровоградська область.