Дослідне господарство «Еліта» Миколаївського інституту агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук примудрилося скоїти фінансових порушень на суму понад 4 мільйони гривень. Вражаючі результати контрольно-ревізійної перевірки передали до прокуратури.
Як з’ясувалося, підприємство, на порушення Земельного кодексу та Закону «Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, галузевих академій наук і статусу їх майнового комплексу» передало в приватні руки більш як двісті (!) гектарів державної землі вартістю 254,4 тисячі гривень. Незаконно роздаючи землі, «Еліта» керувалася постановами Президії Національної академії аграрних наук. Крім того, на порушення Господарського кодексу України й статуту підприємства товарна і насіннєва продукції реалізовувалися за заниженими цінами, внаслідок чого «Еліта» недоотримала понад 370 тисяч гривень.
Нехтуючи встановленою законом процедурою закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти, дослідне господарство придбало пально-мастильних матеріалів та насіння зернових культур на 2 мільйони 386,9 тисячі гривень, причому в окремих випадках чомусь вище від середньої ціни по області. Від таких сумнівних операцій збиток становить 87 тисяч гривень. На порушення Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» не списувалася кредиторська заборгованість на суму понад 160 тисяч гривень, термін позовної давності якої давно минув. Також не проводили індексацію грошової оцінки землі й балансової вартості житлового фонду на загальну суму близько мільйона гривень.
Цікаво, що за порушення бухгалтерського обліку двох посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності й оштрафовано на 300 гривень. Ще одного чиновника за порушення тендерних процедур оштрафовано на 5 тисяч 100 гривень. Ці суми завданої державі шкоди, звичайно, не компенсують.
 
Миколаївська область.