Штучна підтримка валютного забезпечення за рахунок зовнішніх позик триватиме й цього року. Про це на вчорашній прес-конференції розповів президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

— Певна стабільність може бути збережена, але це суто зовнішня стабільність, яка не підкріплена економічними процесами в країні. Нам варто було б докорінно переглянути ставлення до економіки, до ринків, до приватного сектору і підприємництва. Адже без нього не буде ні валюти, ні експортних доходів, ні інвестицій, — підкреслив експерт.

Він також нагадав, що 2010 року Україна запозичила у МВФ 145 мільярдів гривень, із них 110 мільярдів — чистий приріст боргу.

— Нинішній уряд рухається шляхом уряду Тимошенко. Тобто незалежно від фінансової ситуації головне — вилучити гроші в бюджет, збільшити кредитні зобов’язання до тих меж, які потрібні, незважаючи на обставини, що відбуваються в економіці. Але ж колись потрібно зупинитися, — зазначив В. Лановий.

У свою чергу директор Ц ентру антикризових досліджень Ярослав Жалило зазначив, що, за даними платіжного балансу, в 2011 році навряд чи варто очікувати показань до девальвації гривні.

— Про обвал говорити однозначно не слід — це штамп із кризового періоду. На цілеспрямовану девальвацію національної валюти Нацбанк просто не піде, тому що для цього необхідна активна політика поповнення резервів, а відповідно викидання додаткової гривневої маси, — сказав він.

За прогнозами експерта, швидше за все, Нацбанк, ураховуючи потребу отримання ресурсів від міжнародного валютного банку, прагнутиме до забезпечення гнучкості курсоутворення, що приведе до зміцнення обмінного курсу.

— Для нинішнього року буде характерна активізація інфляційних процесів. Без економічного зростання ми не досягнемо фінансової стабільності в 2011—2012 роках, а матимемо внутрішню інфляцію на рівні 10 відсотків — підсумував він.

А от виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» Дмитро Боярчук зауважив: без радикального оновлення виробництва підвищується ризик того, що Україна знову і знову переживатиме девальваційні шоки.