У селі Бишків Жовківського району народний депутат України Петро Писарчук зустрівся з власницею невеличкого підприємства Галиною Коцовською. Жінка розповіла несподіваному гостеві, як її бізнес з допомогою владних структур намагаються знищити конкуренти.
Шість років тому Галина Коцовська викупила напівзруйнований свинарник. Зробила ремонт. Закупила обладнання, і почала займатися виробництвом садового декору. Спочатку на непримітну фірму ніхто не звертав увагу, поки не наростили виробництво. А тоді почалися проблеми.
Згадали, що після купівлі зруйнованого свинарника не змінили його призначення. Нині це зробити заважає низка бюрократичних процедур. Те, що люди мають роботу, справно сплачуються податки, мало кого цікавить.
Цим унікальним бізнесом ще займаються біля Києва. Саме конкуренти намагаються зупинити роботу бишківських майстрів, заручившись підтримкою чиновників із Жовкви, вважають на підприємстві.
Найбільше проблем створюють регулярні наїзди працівників санепідемстанції та інших контролюючих органів. Санітарна зона, згідно з існуючими нормами, має становити 50 метрів. Колишній свинарник знаходиться далеко за межами села — за 500 метрів. Дотримані й інші вимоги. Але атаки на успішного підприємця продовжуються. Щоразу виписують нові штрафи та виносять приписи про закриття виробництва. Працівники доведені до відчаю. Перевірки, як правило, починаються наприкінці зими, коли запускають виробництво. Власники замовили необхідну технічну документацію, заплатили 400 тисяч гривень, але погодження займають дуже багато часу.
Робітники запитували народного депутата, як побороти містечковий бюрократизм, коли чиновник, відчуваючи свою безкарність, робить все, що йому заманеться. Бишківське підприємство за підтримки керівників району могло б розширити виробництво садових декорів і збільшити кількість робочих місць. Без будь-якої фінансової допомоги. Тільки б не заважали.
Вислухавши людей, народний депутат пообіцяв взяти під свій контроль ситуацію на Бишківському підприємстві.
Наступна зустріч — на фірмі «Агрофрутіка Бишків».
— Це українське підприємство з італійськими інвестиціями. Займається вирощуванням за сучасними європейськими стандартами якості малини, суниці, бузини, зелені та інших культур для харчової промисловості. 90 відсотків вирощеної продукції експортують до країн Євросоюзу, решта продається на агроринках найбільших міст України, — розповів керівник підприємства Анатолій Ключко.
На полях агрофірми під час сезонних робіт працює понад 600 осіб. Збирати львівські ягоди приїжджають із сусідніх областей. Середня зарплата — близько 2,5 тис. грн. Забезпечують житлом у гуртожитку. — В Італії набагато кращі умови для ведення бізнесу. Тільки у нас немає можливості займатися масштабним агробізнесом, оскільки всі землі вже зайняті. Унікальні чорноземи в Україні чомусь ніхто не обробляє і не використовує, — говорить Марцін Халєр, інвестор агрофірми з Італії. Незважаючи на штучні труднощі, залишати свій бізнес в Україні він не збирається.
Проблеми підприємства виникли з вини попередньої влади. Як розповів Марцін Халєр, заборгованість із відшкодування ПДВ — 400 тисяч гривень — ще з 2007 року. Агрофірма виграла два суди, проте кошти не повернули.
Петро Писарчук пообіцяв інвестору та керівництву агрофірми взяти під особистий контроль питання відшкодування ПДВ «Агрофрутіці Бишків». На його переконання, потрібно всіляко сприяти та допомагати інвесторам, які вкладають свої кошти в економіку краю та створюють нові робочі місця.
Львівська область.