Ніхто не скасовував конституційне положення, що винятково парламент є представником народу. На цьому Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив в інтерв’ю тижневику «Бізнес», повідомляє прес-служба парламенту.
В. Литвин, зокрема, зазначив: говорити про звуження повноважень єдиного законодавчого органу можна лише в контексті того, що значно зменшився його вплив на кадрові призначення, на формування Кабінету Міністрів. «Якщо раніше міністри розуміли, що доля кожного з них залежить від парламенту, то тепер вони зорієнтовані лише на двох людей — Президента та Прем’єр-міністра, — сказав він, — Водночас зв’язок, при якому уряд залежав від парламенту, а парламент — від уряду, значно занижував планку вимогливості: ніхто не хотів критикувати свого міністра». До того ж, хоч як це парадоксально, заявив В. Литвин, нині у Верховної Ради з’явиться більше можливостей щодо вимогливості до уряду.
Глава парламенту також підкреслив, що контрольна функція законодавчого органу повинна бути кардинально посилена — крім критики влади потрібні ще й практичні дії. Крім того, В. Литвин зауважив, що одним із чинників ефективної роботи парламенту є свідоме голосування народних депутатів за законопроекти. «Партійна дисципліна, яка є нині, доведена до абсурду. Навіть автори законопроектів не голосують за свій документ через те, що у фракції інша установка, — сказав він. — Таке враження, що привид імперативного мандата укорінився в депутатів на підсвідомому рівні». На думку Голови Верховної Ради, частині депутатів така позиція на руку — простіше сховатися за спиною фракції, ніж відповідати самому та відстоювати особисту позицію. «Цьому є пояснення — невизначеність виборчої системи на наступних виборах», — зазначив він.