Для багатьох мешканців Кіровоградщини не таємниця, що останніми роками житлове будівництво в області ведеться повільними темпами. Досить сказати, що торік не було здано в експлуатацію жодного багатоповерхового будинку. 159 об’єктів залишаються у статусі довгобудів і лише 21 з них має стан готовності більше 50%. Тим часом на квартирному обліку перебувають понад 19 тисяч людей. Певною мірою змінити стан справ покликана державна програма «Доступне житло». В її рамках уряд поставив перед областю конкретне завдання — вийти на рівень 2007 року, тобто ввести в експлуатацію 116 тисяч квадратних метрів житлової площі. Причому вартість одного квадратного метра новобудови не повинна перевищувати восьми тисяч гривень, а для працівників бюджетної сфери — чотирьох тисяч.
Паралельно на Кіровоградщині діє також обласна програма підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім». Адже серед причин постійного скорочення чисельності сільського населення (істотного на Кіровоградщині — на 5—6 тисяч мешканців щороку) є не лише його низька зайнятість, а й відсутність або незадовільна якість житла. Тому програмою «Власний дім», яка днями була затверджена сесією обласної ради, передбачають до 2015 року поліпшити житлові умови 380 сім’ям, котрі, користуючись пільговими кредитами, спорудять собі будинки загальною площею 18 тисяч квадратних метрів.
Звичайно, дуже добре, що держава надає посильну допомогу тим, хто без неї не може звести дах над головою. Та, на жаль, при реалізації цих програм часто відсутня прозорість у питаннях постановки на чергу, виділення місць під забудову, надання пільгових кредитів тощо. У результаті ті, хто найбільше потребує державної допомоги, залишаються ні з чим, натомість пільгами користуються інші особи.
Власне, на це і звернув особливу увагу заступник голови облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко на спеціальній нараді, присвяченій розвитку житлового будівництва. Він також наголосив на необхідності широкого інформування громадськості про стан справ у галузі та висловив переконання, що люди, котрі зацікавлені у справедливому вирішенні питань стосовно виконання державних програм будівництва житла, повинні контролювати дії будь-якого чиновника та повідомляти про порушення місцеву владу, правоохоронні органи.
Кіровоград.