На кілька відсотків подорожчав минулого тижня хліб у Єнакієвому та Горлівці. У середньому за буханець покупцям доводиться викладати на 15 копійок більше, ніж раніше. Виробники пояснюють, що протягом року зросли у вартості енергоносії, пальне, а також борошно. Тож збільшення ціни було неминуче.
А в обласному центрі несподівано в дефіциті опинилося борошно. У деяких супермаркетах воно зникло з полиць, в інших — продавали не більше пакета «в одні руки» по 4—4,5 гривні за кілограм. Продавці на ринках швидко зорієнтувалися і минулими вихідними продавали борошно по 5 гривень за кілограм.
Заступник голови Донецької обласної держадміністрації Кім Берестовий запевнив, що ситуація на ринку борошна, хліба та хлібобулочних виробів є стабільною.
На зберіганні в області знаходиться 452 тисячі тонн зерна, із них 129 тисяч тонн — продовольчого. Хлібопекарським підприємствам щомісяця потрібно близько 15 тисяч тонн продовольчого зерна, або 10,4 тисячі тонн борошна. «Область забезпечена продовольчим зерном повністю до нового маркетингового року, — заявив заступник керівника області. — До Міністерства аграрної політики та продовольстьва було направлено пропозиції-заявки щодо обсягів щомісячної закупівлі пшеничного борошна в кількості 4 тисяч тонн, виробленого із зерна державного інтервенційного фонду».
Такі «інтервенції» допоможуть здешевити виробництво хліба масових сортів, підтримати стабільну ситуацію на ринку. Для утримання цін обласна держадміністрація, державна інспекція з контролю за цінами в Донецькій області, обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України та хлібопекарські підприємства області підписали меморандум. А сільгоспвиробники під урожай наступного року посіяли озимини на зерно та зелений корм на площі 468 тисяч гектарів.