Підпільний цех з виробництва борошна в одному із сіл Зборівського району викрили податківці. Його на території колишнього току організував підприємець з Тернополя. Дозвільні документи на цей вид діяльності у горе-мельника були відсутні, не були належним чином оформлені наймані працівники. Податківці вилучили устаткування, 90 мішків борошна першого і другого ґатунків, 110 мішків висівок, 15 тонн зерна — усього товарно-матеріальних цінностей більш як на 170 тисяч гривень.
На жаль, це лише один з епізодів «тіньового» ринку хліба в області. За словами першого заступника голови ОДА Василя Коломийчука, 60 відсотків його виробляється нелегально. За офіційною статистикою, норми споживання хліба в області менші, ніж були у блокадників Ленінграда. Хто у це повірить? На жаль, хліб ховається у «тінь» на Тернопільщині роками. Меморандум, укладений владою у червні минулого року з виробниками борошна і хлібопекарями, не спрацював. Окремі з них після того кілька разів підвищували ціни на свої вироби. Тож нині соціальні сорти хліба дорожчі, ніж у середньому по Україні. І це за найнижчого рівня зарплати. Якість також бажає кращого. Торік спеціалісти «Тернопільдержстандартметрології» забракували третину перевірених хлібобулочних виробів.
Незважаючи на те, що Аграрний фонд виділив області 1200 тонн борошна за цінами, значно нижчими від ринкових, не всі поспішали його вибрати. Можливо, тому, що воно обліковується, а хлібозаводи, не кажучи про дрібніші пекарні, намагаються не показувати реальні обсяги продукції, а зарплату часто виплачують у «конвертах». В умовах нинішнього ажіотажу держава знову пропонує вибрати борошно за цінами на 500—550 гривень нижчими від ринкових. Але чи підуть на це виробники? Адже у «тіні» їм працювати затишно і вигідно.