Футбол. Ліга Європи. 1/16 фіналу. Перші матчі. 17 лютого.
«Бешикташ» (Туреччина, Стамбул) — «Динамо» (Україна, Київ). 1:4. Голи: Вукоєвич, 27, Куарежма, 37, Шевченко, 50, Юссуф, 56, Гусєв, 90 (п).
«Бешикташ»: Гакан, Кейбаші, Сівок, Куарежма, Гільберт, Нобре (Уго Алемейда, 69), Бобо, Гуті, Феррарі, Ернст (Гювен, 56), Ауреліо (Уйсал, 80). Тренер — Бернд Шустер.
«Динамо»: Шовковський, Сілва, Михалик (Попов, 72), Юссуф, Леандро Алмейда, Вукоєвич, Гусєв, Єременко, Ярмоленко, Шевченко (Кравець, 84), Мілевський (Гармаш, 89). Тренер — Юрій Сьомін.
Вилучено: Куарежма, 90+3 (друге попередження).
Рефері — Педру Проенса (Португалія).
Стамбул. Стадіон «Іноню». 30 000 глядачів. +9 градусів.
От і вір тим, котрі стверджують, що в одну річку двічі не входять. Повернення на тренерській місток Юрія Сьоміна інакше як тріумфальним не назвеш. Так, «Бешикташ», якщо говорити об’єктивно, переживає певні проблеми. Але результат зустрічі не може залишити когось байдужим. Та й гра динамівців значно посвіжішала, набула конкретних рис. Але давайте поринемо у розпечену атмосферу стадіону «Іноню». У мене досі болять вуха від потужних динаміків і несамовитого вболівання трибун.
Спочатку суперечка тривала фактично без моментів. Динамівці віддали ініціативу суперникові. Та не настільки, щоб утворилася для них нервова атмосфера. І порох, що дуже важливо, тримали сухим.
Результативну атаку на ворота «чорних орлів» розпочав Шевченко, котрий виборов м’яча у центрі. Зробив передачу на Мілевського, той віддав Гусєву, Олег пробив — рикошет — кутовий. Він сам його і подав. А справу довершив Вукоєвич.
Невдовзі успіху міг добитися Ярмоленко. З правого флангу він змістився у центр і потужно пробив у нижній кут, Гакан відбив м’яч на кутовий. Але не реалізував ти момент — це постарається зробити суперник. Після флангової передачі за неузгоджених дій динамівської оборони Рікардо Куарежма пробив у нижній кут. Шовковський зреагував, але удар португальця був засильний.
На початку другого тайму мали вийти вперед наші. Мілевський втік від опікунів правим флангом і зробив націлену передачу на Ярмоленка у центр карного майданчика. Але той, на жаль, не влучив у порожні ворота. Втім, цей епізод не засмутив киян. І вони швидко добилися свого. Після подачі кутового Гусєвим влучно головою пробив Шевченко!
Динамівці не розслабилися, продовжували діяти активно. І знову забили. Єременко з центра поля навісним ударом виконав штрафний, Шевченко скинув на Гусєва, котрий пробив головою — поперечина, а Юссуф тут як тут — не забарився добити м’яч у порожні ворота.
Стало трохи легше. Але господарі не здавалися. От Шовковський ногою відбив удар низом Бобо (81 хв.) метрів з десяти. А потім у фантастичному кидку витягнув удар Гуті з лету (86 хв.). Та цей футбольний фестиваль на Босфорі завершився саме на дзвінкій українській ноті. Олег Гусєв (на знімку), справжній герой матчу, заробив пенальті (його збив воротар) і сам виконав покарання.
На трибунах панувала траурна атмосфера. Рефері і його асистенти залишали поле оточені чималим загоном поліцейських з величезними пластиковими щитами. Незвична картина...
Після матчу Бернд Шустер не плакав і свою голову попелом не засипав. Хоча інший, опинившись на його місці, можливо, завив би в розпачі від такої невдачі.
— Ми, на жаль, недооцінили суперника, тому й пропустили чотири м’ячі. Хоча не збиралися сьогодні програвати. Справді, відповідальність за поразку несу я, але якщо це когось не влаштовує, нехай просто не приходять на матчі. За тиждень ще один матч у Києві. Зробимо все можливе, щоб пройти далі...
Стомленим, але щасливим прийшов на зустріч із журналістами Юрій Сьомін.
— Вітаю всіх наших прихильників з перемогою. Я вдячний гравцям за те, що пройшли такі важкі збори. Вже із «Зенітом» ми грали в дуже непоганий футбол. Певною мірою нам сьогодні поталанило. Однак стверджую, що самовіддача була на найвищому рівні.
— А чи змогли б назвати якісь недоліки в діях підопічних?
— Були проблеми з технічним виконанням, та й контроль м’яча не завжди був упевненим.
— Чи очікували саме такого результату? Шустер перед вами сказав, що є ще друга зустріч...
— Він правий. Буде матч у відповідь, і поставитися до нього треба дуже серйозно. Футболісти отримають два вихідні, а потім — інтенсивна робота. Дуже сподіваємося, що наш стадіон буде заповнений.
— Маючи під рукою достатньо футболістів, чи не експериментуватимете у другому матчі?
— Гратимуть найсильніші. На експерименти ми не маємо права.
...Ще перед зустріччю я запитав Юрія Павловича, де команда готуватиметься до зустрічі 24 лютого проти «Бешикташа». Він відповів, що вдома: і до цього поєдинку, і до матчу чемпіонату країни.
 
Стамбул—Київ.
Фото Володимира КОТЛЕНКА.