У нашій державі наразі не діє жоден спеціальний антикорупційний закон, а влада не зацікавлена у боротьбі з корупцією. Про це заявили народні депутати України на засіданні опозиційного уряду, яке відбулося у Верховній Раді.
Народний депутат від «БЮТ-«Батьківщина», прем’єр-міністр «тіньового кабміну» Сергій Соболєв нагадав, що 11 червня 2009 року парламент прийняв пакет антикорупційних законів, які містили норму щодо спеціальної перевірки та обов’язкового декларування доходів і витрат чиновників та їхніх родин, який набрав чинності 1 січня 2011 року. Однак ці закони діяли лише чотири дні: бо з 5 січня рішенням парламенту від 21 грудня 2010 року було скасовано цей пакет законів, а натомість у першому читанні схвалено президентський законопроект №7487 «Про заходи запобігання та протидії корупції в Україні». Новий законопроект, за словами С. Соболєва, на 80% повторює попередні закони, які було скасовано, а нові норми «нівелюють будь-яку боротьбу з корупцією», бо зменшують відповідальність чиновників за зловживання владою.
Опозиційний міністр юстиції Олена Шустік («БЮТ-«Батьківщина») звернула увагу на те, що з нової редакції антикорупційного закону зникли «найпринциповіші норми» — зокрема, про перевірку доходів і майна чиновників та їхніх родини, пропонується дозволити не декларувати фінансові зобов’язання за кордоном та подарунки. Окрім того, серед проблемних новел законопроекту депутат відзначила ліквідацію інституту рядового уповноваженого з питань антикорупційної політики, вилучення норм щодо відповідальності за корупцію у приватному секторі та невідповідність багатьох норм міжнародним рекомендаціям щодо боротьби з корупцією. «Закон, ініційований Президентом, скоріше є димовою завісою або ширмою, аніж реальна боротьба з корупцією», —вважає О. Шустік.
Депутати також відзначали, що законопроект №7487 спочатку планували розглянути в другому читанні нинішнього пленарного тижня, однак із порядку денного він «кудись зник». Народний депутат від «НУ—НС» Геннадій Москаль, міністр внутрішніх справ опозиційного уряду, пояснив небажання парламенту розглядати цей проект закону «конфліктом інтересів, який не збігається з положеннями закону». За його словами, багато державних чиновників високого рангу — і у виконавчій владі, й частина народних депутатів — не зацікавлені показувати свої доходи й статки. А, по-друге, всі вже думають про наступні вибори. Г. Москаль повідомив, що до профільного парламентського комітету надійшло понад 500 поправок до президентського законопроекту №7487, однак майже 300 із них зводяться до того, щоб «мінімізувати його та знівелювати».