Вечірнє засідання 17 лютого
На початку вечірнього засідання парламентарії ухвалили в першому читанні законопроект про внесення зміни до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо виплати допомоги при народженні дитини. Як зазначив представник Президента у Верховній Раді народний депутат Юрій Мірошниченко, цей законопроект внесено на реалізацію передвиборної програми Віктора Януковича, в якій обіцялося, що вже в 2011 році при народженні першої дитини українська родина отримає 25 тисяч гривень, другої — 50 тисяч гривень і третьої та кожної наступної — 100 тисяч гривень.
Щоправда, одночасно пропонується вдвічі збільшити період, протягом якого здійснюватимуть щомісячні виплати допомоги, а саме: виплати на першу дитину пропонується здійснювати протягом 24 місяців (замість нинішніх 12), на другу дитину — протягом 48 місяців (замість 24) та на третю і кожну наступну дитину — протягом 72 місяців (замість 36).
Під час наступного обговорення народний депутат Андрій Павловський («БЮТ-«Батьківщина») назвав цей документ «черговим блюзнірством влади», поданим нібито на виконання Президентом обіцянок про збільшення вдвічі допомоги при народженні дитини. Він закликав уважно прочитати фінансове обґрунтування, в якому чорним по білому написано, що «завдяки реалізації положень законопроекту в 2011 році буде зменшено видатки на виплату допомоги при народженні дитини на 1,45 мільярда гривень», тобто ці видатки будуть майже на півтора мільярда гривень менші, ніж передбачає чинне законодавства. То як пояснюється така «економія»? За словами А. Павловського, вона виникає тому, що якщо нині на першу дитину мама отримує щомісячну допомогу в розмірі 905 гривень, то згідно з пропозиціями Президента отримуватиме 695 гривень, якщо на другу дитину родина отримує 1250 гривень, то пропонується 870, та на третю замість нинішніх 1880 буде 1275 гривень. Отож, констатує А. Павловський, «збільшили допомогу на 10 відсотків замість обіцяних двох разів, але розтягнули її виплату із 24 до 72 місяців».
У першому читанні також було ухвалено низку інших законопроектів: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування оплати послуг, які надаються суб’єктами природних монополій; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо інсайдерської інформації; про забезпечення безпеки та громадського порядку під час проведення масових спортивних та фізкультурно-оздоровчих заходів.