У лютому виповнилося десять років одному з найпотужніших сільгосппідприємств України СТОВ «Дружба-Нова». У Варві з цього приводу зібралися трудівники господарства, його партнери, представники влади. Біля районного будинку культури вирувало справжнє народне гуляння — виступали місцеві аматори сцени, проводилися різноманітні конкурси, розіграші, частування. Навіть весільний кортеж сюди завітав. Генеральний директор СТОВ «Дружба-Нова» Сергій Гайдай вручив молодятам Євгену та Оксані Гребеням, які тільки-но одружилися, 10 тисяч гривень. А мешканцю Журавки Юрію Дуднику теж добряче підфортило — він виграв корову.

Зрозуміло, десять років — це не 100 і навіть не 50. Дуже мало! Та у долі майже 1500 трудівників СТОВ «Дружба-Нова» ці роки дуже значущі. У часи кризи варвинське сільгосппідприємство під керівництвом Сергія Гайдая промовисто довело, що працювати на полях можна по-новому і за найсучаснішими технологіями. Кращі механізатори та висококваліфіковані фахівці заробляють щороку і по 80—100 тисяч гривень. Тільки за останній рік тут створено майже 200 нових робочих місць. Товариство визнане кращим роботодавцем в агропромисловому комплексі Чернігівщини. «Дружба-Нова» перемогла у номінації «Продовольчі товари» всеукраїнського конкурсу якості продукції «100 кращих товарів України» 2010 року. За офіційними даними міжнародного економічного рейтингу «Ліга кращих», товариство удостоєно статус-нагороди «Підприємство року-2010», а генеральний директор нагороджений орденом «Почесний Хрест» з врученням сертифіката «Керівник року». За вагомий внесок у впровадження сучасних методів і технологій у виробництво, сумлінну працю та високий професіоналізм він також отримав Почесні грамоти Кабінету Міністрів України та Міністерства аграрної політики.

Під час урочистого засідання генеральний директор Сергій Гайдай, інші промовці — перший заступник голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко, перший заступник голови облради Іван Коробка, начальник головного обласного управління агропромислового розвитку Анатолій Максак, голова Варвинської райдержадміністрації Петро Бакуменко, голова Варвинської районної ради Володимир Петренко відзначили позитивну роль СТОВ «Дружба-Нова» у житті Чернігівщини та Сумщини. Адже його найсучасніша техніка кращих світових брендів обробляє вже понад 80 тисяч гектарів землі в двох регіонах. Щорічне валове виробництво продукції по групі компаній «Дружба-Нова» перейшло рубіж у 260 мільйонів гривень.

Середня врожайність зернових становить 52 центнери з гектара. А окремі площі озимої пшениці та кукурудзи дають по 80—100 центнерів. І це при тому, що за останні роки отримано в оренду чи управління понад 40 тисяч гектарів земель, які здебільшого були не у кращому стані.

Сільгосппідприємство постійно впроваджує новітні технології, інноваційні заходи. Впроваджено в дію унікальну систему GPS-моніторингу транспортних засобів. Створено електронні карти полів. Диспетчерська служба цілодобово контролює в електронному режимі роботу всієї техніки.

Керівник підрозділу за підсумками дня за кілька хвилин може за монітором свого комп’ютера проаналізувати роботу за день, оцінити якість її виконання, визначити завдання на наступний. Ця система ліквідувала інститут обліковців, оскільки фактичні дані про роботу тракториста чи водія, отримані з GPS-навігаторів, йдуть у бухгалтерію для нарахування зарплати.

За найсучаснішими стандартами у господарстві дбають про підвищення родючості ґрунтів. З цією метою у СТОВ «Дружбі-Новій» утворено управління з питань науки та агрохімічного сервісу, торік пройшла атестацію на право вимірювань у сфері поширення державного метрологічного нагляду унікальна вимірювальна агрохімічна лабораторія. Вона виконує спектрометричні, потенціометричні, титриметричні вимірювання, працює полуменева фотометрія.

Разом з науковцями США тут вперше в Україні розробили і впровадили у виробництво нову технологію моніторингу родючості ґрунтів. Завдяки цьому та багатьом іншим складовим системи точного землеробства у «Дружбі-Новій» застосовують науково-обгрунтовані норми мінерального підживлення, що сприяє значній економії коштів, отриманню високих врожаїв, збереженню навколишнього природного середовища.

У господарстві відмовилися від плугів і дотримуються уже більше восьми років безвідвальної технології обробітку землі. Впроваджується технологія «No-Тіll», яка направлена на збереження родючості та відновлення ґрунтів до їх природного стану. Перевагою її застосування є покрив з рослинних решток, що зберігається на поверхні після збирання. Він захищає грунт від водної та вітрової ерозії, сприяє нагромадженню органічної речовини, збільшенню вмісту вологи на полях, що значно підвищує продуктивність вирощуваних культур.

Дбають у товаристві й про розвиток тваринницької галузі. Нині група компаній СТОВ «Дружба-Нова» утримує понад 5000 голів великої рогатої худоби, господарство має великий молочнотоварний комплекс із сучасним доїльним залом.

Нині сільгосппідприємство, окрім сплати власникам паїв п’яти відсотків вартості землі, надає фінансову підтримку 60 територіальним громадам десяти районів Чернігівської та Сумської областей на зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти, медицини, культури, спорту, виділяє кошти на харчування дітей у дитячих садках, школах, допомагає багатодітним родинам, сиротам, ветеранам війни та праці. Не випадково у 2010 році СТОВ «Дружба-Нова» здобула заслужену перемогу і в обласному, і в Національному конкурсі «Благодійник року».

...На урочистостях з нагоди 10-річчя господарства багато його трудівників отримали Почесні грамоти, грошові премії. Завершилося свято у Варві шоу-феєрверком. Сьогодні працівники СТОВ «Дружба-Нова» уже готуються до весни, щоб почати новий рік у своїй біографії надійно та результативно.

 

Варвинський район

Чернігівської області.

Генеральний директор СТОВ «Дружба-Нова» Сергій Гайдай (праворуч) під час урочистостей подарував конверт з грошима молодій родині Гребенів.