У Донецьку протестують проти закриття шкіл. У середу сесія Петровської районної ради мала прийняти рішення про закриття загальноосвітньої школи № 111. Свого часу це був третій в обласному центрі заклад з українською мовою навчання. Тепер керівництво району запевняє: закрити саме цю школу вигідно «географічно та економічно». «Бюджет обмежений сумою. Грошей немає», — заявив батькам голова райради Станіслав
Повний. Зараз у 111-й, яка розрахована на 500 учнів, навчаються 240 школярів. Дітей пропонують перевести до іншої школи, наповнюваність якої навіть нижча. Оскільки переговори із районною владою та керівництвом райвідділу освіти результату не дали, на сесію група батьків прийшла із гаслами: «Якщо нас не почуєте, ми себе підпалимо, але школу № 111 закрити не дамо!» та «Янукович! Ти граєшся з вогнем». Учасники акції стояли на поверсі поблизу зали засідань. 
«У цій школі навчався я, мій старший брат, старший син, зараз навчається середній. Сподівався, що і молодший син також піде до цієї школи, — розповів представник батьківського комітету Валентин Рудь. — Школа маленька, і для дітей це краще, знання дають гарні. У класі мого сина — 29 учнів. Хіба це мало? Невже треба дітей переводити до іншої школи і напихати до класів по 50 осіб? Ми, батьки, стільки років вкладали гроші в ремонт, в оновлення. Нам шкода кидати все це. Адже є школи, де туалети на вулиці, де пічне опалення, де менша заповнюваність — чому б не закрити їх?»
Батьки переконані: районна влада просто хоче звільнити будівлю та територію. «Це шкурне питання. Наша школа виглядає не гіршою, у неї наповнюваність — 57 відсотків. Це не 30 відсотків, як вимагається для закриття школи. Просто тут дуже зручна територія, у центрі району, двір гарний, школа тепла. Тут зовсім інший інтерес», — зазначали учасники протесту. Районна влада запевняє, що у будівлі розташується або філія якогось «вишу», або дитсадок. Проте громадський резонанс та батьківські протести змусили депутатів зняти з порядку денного питання про закриття школи — до наступної сесії.
Як повідомляла наша газета, до кінця року в області збираються закрити 26 шкіл — 2,5 відсотка від їхньої загальної кількості. Середня наповнюваність таких шкіл — 30 відсотків. Але під «оптимізацію» можуть потрапити і більш «населені» навчальні заклади. У середу відбулася акція протесту проти закриття загальноосвітньої школи № 2 у Донецьку. Цей заклад розташований у самісінькому центрі, за сто метрів від обласної держадміністрації. Тому учасники акції висловлювали припущення в тому, що територією школи зацікавилися представники бізнесу. Зараз у школі, розрахованій на 560 учнів, навчається 372 дитини. Директор Володимир Юрченко заявив батькам, що рішення про закриття не прийняте: «Справді, сьогодні існує регіональна дорожня карта оптимізації закладів бюджетної сфери. Рішенням Ворошилівського райвиконкому створена комісія, яку очолює голова райради. Туди входять депутати і батьківська громадськість. Вирішується питання про оптимізацію, але жодного документа про те, що школа буде закрита, я не бачив».
У батьківському комітеті наголошують, що школа № 2 спеціалізується на поглибленому вивченні англійської мови. За підсумками незалежного зовнішнього тестування, торік школа посіла перше місце в місті за рівнем знань англійської мови, друге — історії, третє — української мови, четверте — математики. Тобто закривають далеко не найгірший навчальний заклад. «Протягом семи років штучно зменшені наповнюваність школи і кількість класів. Крім того, відділом освіти штучно зменшений мікрорайон школи. І тепер ця штучно створена ситуація стала аргументом для закриття однієї з кращих за якістю освіти і центральної за місцем розташування школи», — йдеться в колективній заяві батьків, направленій на адресу Верховної Ради України, обласної державної адміністрації, міської та районної рад. До речі, цей навчальний заклад носить ім’я Героя Радянського Союзу Юрія Двужильного. Тому проти закриття закладу протестують не лише батьки, а й громадськість.
На знімку: протест проти закриття донецької школи № 2.