Це слова радянського полководця Г. Жукова. А повторив їх учора на зустрічі із кращими сержантами Збройних сил України начальник Генерального штабу генерал-полковник Григорій Педченко (на знімку у центрі). Він зазначив, що «попереду у нас головне завдання — створення потужної професійної української армії. А без сержантів така армія неможлива».
Нагадаємо, за останні роки кілька разів змінювалася дата ймовірного переходу нашої армії на контракт. Йшлося про 2011 рік, потім про 2015-й. Зараз Генштаб вважає доцільним перейти до комплектування армії контрактниками не раніше 2025 року «з урахуванням фінансово-економічних можливостей держави». При цьому Григорій Педченко переконаний, що контрактна армія — це ще не професійна армія. Мовляв, професійна армія — це професіонали. Які, до речі, й прийшли на бесіду тет-а-тет із начальником Генштабу. Серед них був і старшина Михайло Янюк, заступник командира розвідувальної групи окремого полку спеціального призначення Сухопутних військ, що дислокується на Хмельниччині. В армії він 11 років, на сержантській посаді — 6.
— Ми намагалися донести до начальника Генштабу проблеми, які є у військах. Крім нас, сержантів, ніхто про них так точно не розповість. Обговорювали роль сержанта у сучасній армії. Зокрема, йшлося про розмежування функцій сержантів та офіцерів. Це має бути чітко сформульовано та прописано законодавчо. Лише тоді ми зможемо професійно виконувати свої обов’язки, — поділився із «Голосом України» старшина Янюк.
Михайло служить за контрактом. Каже: їхній загін зараз укомплектовано контрактниками десь на 60%. Зізнається, що ще два роки тому план по контрактниках виконувався на 100 %. За цей час чимало військових пішли з армійських лав. Проте сержант сподівається, що ситуація зміниться.
— Я проголосив цей рік роком підготовки професійного сержантського складу, — розповів про найближчі перспективи розвитку армії генерал-полковник Григорій Педченко. — І маємо довести укомплектованість сержантського складу саме військовослужбовцями за контрактом до 90%.
А для цього, звісно, треба якось заохочувати людей до служби, піднімати її престиж не лише на словах. Начальник Генштабу пообіцяв, що 10% службового житла у гарнізонах розподілятиметься серед сержантського складу. А також запроваджуватимуть преміювання після укладання другого контракту.
4 березня у військах відзначатимуть День сержанта. До цього дня, за пропозицією Григорія Педченка, мають розробити Кодекс честі сержанта. Зараз триває конкурс на кращого військовослужбовця, який займає цю посаду.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.