Футбол. Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу. Перші матчі. 16 лютого.
«Арсенал» (Англія) — «Барселона» (Іспанія). 2:1 (ван Персі, 79, Аршавін, 83 — Вілья, 26).
«Рома» (Італія) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 2:3. Голи: Перротта, 28, Жадсон, 29, Коста, 36, Адріано, 41, Менез, 61.
«Рома»: Доні, Ніколас Бурдіссо, Мексес, Кассетті, Ріїсе (Кастелліні, 46), Таддеі, Де Россі, Перротта, Тотті, Вучінич (Боррієлло, 69), Менез. Тренер — Клаудіо Раньєрі.
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Ракицький, Чигринський, Рац, Гюбшман, Жадсон (Тейшейра, 85), Мхітарян (Віценець, 78), Вілліан, Коста (Едуардо, 68), Адріано. Тренер — Мірча Луческу.
Рефері — Олегаріу Бенкеренса (Португалія).
Рим. «Стадіо Олімпіко». 41 000 глядачів. +11 градусів.
«Шахтар» зробив упевнений крок до чвертьфіналу, здолавши римських «вовків» у їхньому «лігві». Однак у дебюті зустрічі римляни, як і належить господарям, більше контролювали м’яч. Але «гірники» близько до свої воріт суперника не підпускали. Тому події в основному розгорталися в центрі поля.
Склалося враження, що футболісти «Шахтаря» навмисно віддали ініціативу і вивчали суперника. Втім це спостереження тривало недовго, і наша команда поступово сама перейшла до активних дій. Гострі моменти створювали Жадсон і Срна. Але реалізувати їх, на жаль, не вдавалося.
А в середині першого тайму вже нам було непереливки, коли кутовий гостро виконав лідер «Роми» Франческо Тотті, а оборонець Ніколас Бурдіссо, котрий пішов у наступ, з кількох метрів не влучив у майже порожні ворота. То було перше серйозне попередження для донеччан.
Але вони його серйозно не сприйняли, і в схожій ситуації футболісти з України дозволили «Ромі» відкрити рахунок. Родріго Таддеї з лівого флангу віддав пас на Сімоне Перротту, котрий залишився без опіки. Той у свою чергу робив передачу головою вздовж лінії воріт. Але м’яч влучив у ногу Развану Рацу і відскочив у сітку.
На щастя, радість римлян була дуже нетривалою. Не минуло і хвилини, як чемпіони України забили у відповідь. То була блискавична атака, в результаті якої м’яч відскочив у центр на Жадсона. Бразилець не вагався і сильно пробив. І тут не обійшлося без рикошету. «Жетвою» став Даніеле Де Россі. Все це збило з пантелику воротаря Доні — 1:1.
Швидка результативна відповідь додала настрою підопічним Мірчі Луческу. Їхні дії стали розкутішими і впевненішими. І вони буквально зім’яли конкурента. Такі сміливі дії доволі швидко принесли «гірнякам» дивіденди у вигляді забитих м’ячів. Дугласа Косту не втримали кілька оборонців, і він пробив потужно і влучно. А потім Луїс Адріано, отримавши передачу від Кости, вийшов віч-на-віч із Доні, котрий не зміг врятувати команду.
На останніх секундах тайму Адріано міг зробити рахунок ще вагомішим. Однак не зумів перекинути м’яч через воротаря.
Після відпочинку «Рома» помітно активізувалася, збільшила темп і тиск на ворота «Шахтаря». А той, на жаль, проґавив момент, коли суперник перехопив ініціативу. Діяв розслаблено. І, як наслідок, господарі забили ще раз і повернули інтригу. Відзначився Менез, котрий влучив у «дев’ятку». А згодом він отримав жовту картку і в Донецьку зіграти вже не зможе.
Потім моменти для взяття воріт мали Генріх Мхітарян, Адріано. А під завісу зустрічі помітну перевагу мала «Рома», гравці якої прагнули будь-що зрівняти рахунок. І були близькими до мети Паоло Кастелліні та Франческо Тотті. Але впевнено і надійно зіграв Андрій П’ятов.
На знімку: боротьбу за м’яч ведуть Луїс Адріано (на задньому плані) і Філіпп Мексес.
Фото з сайта ФК «Рома».