Те, що ми приречені проводити пенсійну реформу, ні в кого не викликає сумнівів. Однак варіантів — де брати гроші на виплати — багато. Їх обговорювали на парламентських слуханнях на тему: «Стан проведення пенсійної реформи та шляхи її вдосконалення».

Міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко заявив: задля поліпшення ситуації в економічному і соціальному секторах необхідно йти на рішучі кроки. «Швидше зробимо — швидше отримаємо ефект», — запевнив він.

Ключем до наповнення бюджету Пенсійного фонду, за його словами, є легалізація заробітних плат і робочих місць. «Нам потрібно переконати роботодавця, щоб він чітко знав: якщо не заплатив легально заробітну плату, — недоотримав пенсіонер», — наголосив Сергій Тігіпко.

Окрім того, на переконання урядовця, запровадження другого рівня пенсійної системи (це може відбутися уже з 1 січня 2013 року) стимулюватиме легалізацію працевлаштування та заробітної плати.

Віце-прем’єр пропонує всі реформи в економічному і соціальному секторах проводити одночасно. Нині вже готують Трудовий кодекс, заходи щодо детінізації зарплат і лібералізації ринку праці. Кабмін розглядає можливість обмежити розміри виплат для тих українців, які вже вийшли на заслужений відпочинок.

Голова Комітету Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич припустив, що ринок праці ще не готовий до збільшення пенсійного віку.

Крім того, на його переконання, пріоритетом реформування має бути розв’язання проблеми трудової міграції українців. Оскільки від трьох до 6,5 мільйона осіб працюють за кордоном. І якщо ці громадяни сплатять страхові внески, то Пенсійний фонд отримає додаткові 12 млрд. грн.

Розкритикував глава комітету і урядові ініціативи щодо збільшення пенсійного забезпечення інвалідів з п’яти до 15 років — стаж, який необхідний для призначення виплат.

А заступник голови Федерації профспілок України Сергій Українець заявив: профспілки вимагатимуть припинити співпрацю з МВФ, якщо він наполягатиме на збільшенні пенсійного віку для жінок.

Загальний рівень пенсій не витримує жодної критики, оскільки більшості людей літнього віку не вистачає коштів навіть на харчування, лікування та оплату комунальних послуг, констатувала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова. «Реформа повинна мати комплексний характер, бути зрозумілою співвітчизникам, а не проводитися за рахунок простих громадян», — підкреслила омбудсман.

Міжнародні експерти

Пропозиції нашого уряду поліпшать ситуацію в пенсійному забезпеченні, вважають у представництві Світового банку в Україні. «Сьогодні немає альтернативи тим заходам, які пропонуються в законопроекті про реформування», — заявив голова представництва Світового банку в Україні, Молдові та Білорусі Мартін Райзер.

За словами Мартіна Райзера, запропоноване в законопроекті поступове підвищення пенсійного віку для жінок, збільшення трудового стажу і перші кроки для приведення спеціальних виплат у відповідність до норм загальної системи є безальтернативними для України.

Зміни необхідно проводити вже зараз, оскільки навантаження на Пенсійний фонд постійно зростає і з часом у держави не буде грошей для пенсіонерів, вважає координатор системи ООН в Україні Олів’є Адам.

Окрім того, за його словами, до дії владу спонукають і загрозливі демографічні тенденції.

Урядовці пообіцяли розглянути рекомендації парламентських слухань під час доопрацювання законопроекту про реформування пенсійної системи. На початку березня документ планують вже обговорити у парламенті.

Голова Київської обласної організації інвалідів війни Збройних сил України Правда Якуніна (у центрі).