Верховна Рада України працює на основі міжнародних принципів парламентаризму. Про це заявив під час «круглого столу» на тему: «Повноваження народного депутата як представника українського народу в парламенті: проблеми забезпечення їх виконання» заступник голови Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення Верховної Ради Василь Кисельов.
«Український парламентаризм новітньої доби проходить складний період свого становлення в умовах широкомасштабних політичних, економічних та соціальних перетворень. Характерною рисою цього періоду є пошук і напрацювання оптимальної системи виборів народного депутата», — зазначив він. Під час нинішнього скликання, за його словами, повноваження парламентаріїв зазнали трансформації у зв’язку з відповідними рішеннями Конституційного Суду. Зокрема, суттєво змінилися умови формування депутатських фракцій. А саме: відмінено обов’язкове входження народних обранців до депутатської фракції, політичної партії та блоку, від яких вони обиралися. Також з’явилися позафракційні народні депутати, які можуть об’єднуватися в депутатські групи. Василь Кисельов розповів, що міжнародна спільнота не відносить країни, де існує імперативний мандат, до держав демократичного устрою. «Тому можна вважати, що Україна, повернувшись до Конституції 1996 року, здійснила крок у бік демократичних засад парламентаризму», — підкреслив він.
А депутат парламенту Великої Британії Джон Віттінгдейл вважає, що народні депутати України мають проаналізувати, чи треба приймати таку велику кількість законів, а також відстежувати, як ці документи виконуються. Він підкреслив, що роль парламентаріїв — це моніторинг, експертиза і контроль за діяльністю уряду.
Член Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України Юлія Ковалевська, заступник голови цього ж комітету Василь Кисельов, депутат парламенту Великої Британії Джон Віттінгдейл під час «круглого столу».
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.