Футбол. У Стамбулі — не спекота. Але 8—9 градусів тепла порівняно з київськими пекучими морозами, як кажуть в одному нашому населеному пункті біля моря, — різниця велика. Динамівці й журналісти, мов у тій шкільній задачці, вилетіли з двох різних пунктів (перші з Іспанії, другі з Києва), щоб зустрітися в одній точці на карті — місті на березі Босфору.
Як відомо, сьогодні на стадіоні «Іноню» відбудеться перший матч 1/16 фіналу Ліги Європи. Він почнеться за свистком португальця Педру Проенса Олівейри Алвеша Гарсії о 20.00. У своєму «орлиному» гнізді, а ще його називають пеклом через несамовитих уболівальників, «Бешикташ» приймає київське «Динамо». До речі, це вже третє побачення згаданих клубів на цій арені, котра нависла над Босфором на європейській частині міста. В першому абсолютними лідерами були українці — 5:0, друге було за господарями — 3:1. Поки що, так би мовити, нічия...
Отже, київські футболісти здійснили переліт з Піренеїв на Балкани ще позавчора увечері. І розмістилися в стамбульському готелі «Рітц Карлтон». До слова, команда журналістів, котра з’явилася в Стамбулі вчора, отаборилася в «Титаник сіті готел». Зійшлися разом о 17.45 (час у Туреччині відповідає київському). Спілкувалися на прес-конференції з Юрієм Сьоміним. А після цього динамівці розпочали тренування.
У таборі «Динамо», складається враження, панує здорова сімейна атмосфера. Протилежна картина спостерігається у стані «орлів». Флорін Чернат, котрий тривалий час виступав за київське «Динамо», а нині є гравцем «Карабукспор», з яким «Бешикташ» звів унічию передостанній матч чемпіонату Туреччини, головним козирем киян у майбутньому матчі вважає саме мікроклімат. Натомість у команді німецького тренера Бернда Шустера стосунки між гравцями далекі від ідеальних. У роздягальні стамбульців після фінального свистка футболісти кричали один на одного, а тренер на них, після чого, як стверджують турецькі ЗМІ, справа дійшла до рукопашної. Можна було лише уявити, що робилося після програного матчу «Анкарагюджю» (0:1).
Але не варто перейматися проблемами суперника, а налаштовувати себе на серйозну суперечку. Як кажуть, поранений «звір» особливо небезпечний. І насамкінець, на матчі очікується аншлаг. Гості матимуть підтримку на трибунах. Адже українським уболівальникам турецька сторона надала 1600 місць.
Віктор БРАНИЦЬКИЙ (зі Стамбула).
Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу. Перші матчі. «Мілан» (Італія) — «Тоттенгем» (Англія). 0:1. «Валенсія» (Іспанія) — «Шальке-04» (Німеччнина). 1:1. Ліга Європи. 1/16. Перші матчі. «Аріс» (Греція) — «Манчестер Сіті» (Англія). 0:0.