Директор інформаційно-довідкового департаменту Державної податкової служби України Іван Романов продовжує відповідати на запитання платників щодо особливостей нових аспектів Податкового кодексу.
Про деякі податкові пільги
 — Чи звільняється від оподаткування прибуток підприємств готельного бізнесу від надання інших видів послуг, ніж готельні?
 — Діє з 01.04. 2011 р. Відповідно до п. 17 підрозд. 4 р. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ (далі — ПКУ) тимчасово, строком на 10 років, починаючи з 1 січня 2011 року, звільняється від оподаткування прибуток суб’єкта господарської діяльності, отриманий від надання готельних послуг (група 55 КВЕД ДК 009:2005) у готелях категорій «п’ять зірок», «чотири зірки» і «три зірки», в тому числі, новозбудованих чи реконструйованих або в яких проведено капітальний ремонт чи реставрацію існуючих будівель і споруд.
Суб’єкт господарської діяльності відповідно до вимог п. 152.11 ст. 152 ПКУ має вести окремий облік доходу (прибутку) від надання готельних послуг (група 55 КВЕД ДК 009:2005), який звільняється від оподаткування. При цьому: до складу витрат такого платника податку, пов’язаних з отриманням доходу (прибутку), що не звільняється від оподаткування, не включаються витрати, пов’язані з отриманням такого звільненого доходу (прибутку); сума амортизаційних відрахувань, нарахована на основні засоби, що використовуються для отримання такого звільненого доходу (прибутку), не враховується у витратах, пов’язаних з отриманням доходу (прибутку), що не звільняється від оподаткування.
У разі, якщо основні фонди використовуються для отримання звільненого доходу (прибутку) та інших доходів (прибутків), які підлягають оподаткуванню згідно з розділом ІІІ ПКУ на загальних підставах, витрати платника податку підлягають збільшенню на частку загальної суми нарахованих амортизаційних відрахувань, яка так відноситься до загальної суми нарахованих амортизаційних відрахувань звітного періоду, як сума доходів (прибутків), що підлягають оподаткуванню згідно з розділом ІІІ ПКУ на загальних підставах, відноситься до загальної суми доходів (прибутків) з урахуванням звільнених. Аналогічно відбувається розподіл витрат, що одночасно пов’язані з діяльністю, дохід (прибуток) від провадження якої звільняється від оподаткування, так і з іншою діяльністю.
Про перереєстрацію нотаріусів
— Який порядок перереєстрації нотаріуса, зареєстрованого в органі ДПС за місцезнаходженням робочого місця, в органі ДПС за місцем його проживання?
— До набрання чинності Податковим кодексом України  основним місцем обліку приватних нотаріусів були органи державної податкової служби (далі — органи ДПС) за місцями розташування їхніх робочих місць (контор).
Згідно з положеннями Податкового кодексу України, зокрема, відповідно до статей 63, 65, 178 розділу ІІ Кодексу приватний нотаріус підлягає взяттю на облік (реєстрації) в органах ДПС: за місцем проживання, якщо місце проживання (реєстрації відповідно до паспорта) та місце розташування робочого місця (контори) приватного нотаріуса (відповідно до реєстраційного посвідчення про реєстрацію приватної нотаріальної діяльності) відповідають одному органу ДПС. При цьому такий орган є основним і єдиним місцем обліку приватного нотаріуса як самозайнятої особи; за місцем проживання (основне місце обліку) та місцем розташування робочого місця (контори) приватного нотаріуса (неосновне місце обліку), якщо місце проживання приватного нотаріуса та місце розташування його контори відповідають різним органам ДПС.
У зв’язку з цими змінами в законодавстві щодо визначення основного місця обліку приватних нотаріусів пунктом 3.2 пункту 3 Наказу ДПА України від 22.12.10 №979 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів та визнання такими, що втратили чинність, наказів Державної податкової адміністрації України», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30.12.2010 за №1439/18734 (далі — Наказ №979) встановлено, що органами ДПС здійснюється зміна основного та неосновного місця обліку приватних нотаріусів без подання ними будь-яких заяв у порядку, встановленому розділом X, з урахуванням положень підпункту 6.10.1 пункту 6.10 розділу VІ та пункту 7.5 розділу VІІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого пунктом 1 цього наказу (далі — Порядок обліку).
Переведення приватних нотаріусів на обслуговування з органів ДПС за місцем розташування робочого місця до органів ДПС за місцем проживання має бути проведене з урахуванням такого. До 14.02.2011 р. орган ДПС за місцем розташування робочого місця формує та направляє до органу ДПС за місцем проживання приватного нотаріуса пакет документів, перелік яких визначений підпунктом 10.1.5 пункту 10.1 розділу Х Порядку обліку.
Протягом п’яти робочих днів після надходження облікової справи та документів приватного нотаріуса до органу ДПС за місцем його проживання такий орган здійснює взяття на облік такого платника податків, про що направляє до органу ДПС за місцем розташування робочого місця два примірники повідомлень за ф. №11-ОПП.
У 10-денний строк після взяття на облік орган ДПС за місцем проживання нотаріуса повідомляє нотаріуса (листом) про зміну основного та неосновного місця обліку його як приватного нотаріуса.
Після надходження повідомлення за ф. №11-ОПП про взяття на облік приватного нотаріуса в органі ДПС за місцем проживання орган ДПС за місцем розташування робочого місця протягом двох робочих днів знімає з обліку нотаріуса як платника податків за основним місцем обліку, формує і надсилає до органу ДПС за місцем проживання один примірник повідомлення за ф. №11-ОПП із заповненим третім розділом, а також в електронному вигляді відомості, визначені підпунктом 10.1.7 пункту 10.1 розділу Х Порядку обліку.
Згідно з підпунктом 6.10.1 пункту 6.10 розділу VІ та пунктом 7.5 розділу VІІ Порядку обліку одночасно з таким зняттям з обліку приватний нотаріус ставиться на облік за неосновним місцем обліку в органі ДПС за місцем розташування свого робочого місця.
До взяття на облік приватного нотаріуса в органі ДПС за місцем проживання він сплачує податки, збори, подає податкові декларації (звіти, розрахунки) та виконує інші обов’язки платника податків за місцем розташування робочого місця.
Після взяття на облік приватного нотаріуса та повернення ним довідки за ф. №4-ОПП, виданої за попереднім місцем обліку, орган ДПС за основним місцем обліку видає такому платнику податків нову довідку про взяття на облік за ф. №4-ОПП із зазначенням виду професійної діяльності («приватний нотаріус»).
Так само може бути замінена довідка і приватному нотаріусу, в якого місце проживання та місце розташування робочого місця (контори) відповідають одному органу ДПС.
Згідно з додатком 2 до Порядку обліку для фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, ця довідка визнається свідоцтвом про реєстрацію в органі ДПС.
Органом ДПС за неосновним місцем обліку (за розташуванням робочого місця) приватному нотаріусу може бути видане повідомлення про взяття на облік за неосновним місцем обліку за ф. №16-ОПП, строк дії якого обмежується бюджетним роком та яке є доповненням до довідки про взяття на облік за ф. №4-ОПП і дійсне тільки разом із такою довідкою. Видачу такого повідомлення відповідний орган ДПС здійснює на письмовий запит приватного нотаріуса протягом двох робочих днів після надходження звернення від платника податків.
Записав Сергій МИКОЛАЄВ.