15 лютого, в Міжнародний день захисту дітей, хворих на рак, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з керівництвом Фонду допомоги онкохворим дітям (м. Суми), дітьми, що лікуються від тяжкої хвороби, їхніми батьками та студентами-волонтерами, котрі допомагають хворим дітям, повідомила прес-секретар глави парламенту.
Як зазначила під час зустрічі президент фонду Валентина Маркевич, завдяки підтримці ініціатив фонду з боку В. Литвина за минулий рік було досягнуто великих успіхів в організації та фінансовому забезпеченні лікування онкохворих дітей за кордоном. «Нам вдалося врятувати більше 50 дітей та дорослих, які отримали висококваліфіковану медичну допомогу в різних країнах світу», — повідомила В. Маркевич.
Але, на жаль, багато проблем, пов’язаних з діагностикою, лікуванням та реабілітацією дітей, хворих на рак, залишаються в Україні нерозв’язаними. Переважна більшість дітей з онкогематологічними захворюваннями потребують лікування за кордоном, на що державним бюджетом 2011 року за програмою «Лікування громадян за кордоном» передбачено близько 14 млн. грн. «Але цієї суми недостатньо, адже в черзі Міністерства охорони здоров’я України вже перебуває 21 людина, семеро з яких — діти», — зауважила В. Маркевич. Коштів же на медичне обслуговування дітей з онкологічними захворюваннями у держбюджеті нинішнього року взагалі не передбачено, оскільки державна програма «Дитяча онкологія» на 2006—2011 роки вже завершилася, а нова програма ще не затверджена.
«Ця проблема має стати центром уваги для влади та громадськості, — заявив
В. Литвин. — Статистика щодо захворюваності та смертності від цієї страшної недуги, особливо серед дітей, має слугувати мобілізуючим фактором для того, щоб ми з максимальною відповідальністю поставилися до необхідності прийняття непростих рішень. Починати потрібно від розробки заходів попередження та профілактики онкозахворювань, ефективність яких залежить від захисту довкілля, чистоти повітря, якісної води та харчування».

Керівник українського парламенту пообіцяв доручити відповідним комітетам підготувати проект закону, яким би передбачалося збільшення видатків на лікування онкохворих дітей за кордоном, а також звернутися до Прем’єр-міністра України і керівника МОЗ із пропозицією про розробку та затвердження державної програми «Дитяча онкологія» на 2011—2016 роки.