Голова Верховної Ради України Володимир Литвин ініціює створення робочої групи з питань удосконалення законодавства про громадянство та ухвалення такого рішення відповідним указом Президента.
Про це йдеться у листі глави парламенту до Президента України Віктора Януковича.
Керівник парламенту констатує, що останнім часом у національних законодавствах окремих центральноєвропейських країн набрали чинності зміни, якими спрощено процедуру набуття громадянства особами, які мають етнічне походження з цих країн та проживають за їх межами.
Ці зміни до законодавства про громадянство, зазначає В. Литвин, призвели до певного напруження у політичних відносинах країн регіону, оскільки, наголошує В. Литвин, «стає цілком очевидною тенденція до запровадження низкою сусідніх з Україною країн політики просування власного громадянства та заохочення до набуття подвійного громадянства».
В. Литвин підкреслює, що з правової точки зору наявність подвійного громадянства в окремих етнічних групах в Україні, отриманого за національною ознакою, є порушенням вимог статті 4 Конституції України. «Водночас Законом України «Про громадянство України» прямо не заборонено набуття громадянами України громадянства інших країн та не передбачено будь-яких санкцій за це. Мало того, в ньому відсутній механізм, що дозволяв би здійснювати облік громадян України, які набули громадянство інших країн», — йдеться у листі.
В. Литвин повідомив, що до Верховної Ради України шостого скликання було внесено (в основному народними депутатами) низку законопроектів, спрямованих на врегулювання проблеми подвійного громадянства.
Водночас він наголосив, що проблема подвійного громадянства потребує комплексного та системного врегулювання, а також консолідації дій як законодавчої і виконавчої влади, так і інституту Президента України щодо внесення відповідних змін до чинного законодавства з питань громадянства. «Очевидно, що є необхідність законодавчо визначити чітку і швидку процедуру припинення громадянства України у зв’язку з набуттям громадянства іншої країни та розмежування правових статусів громадян України та осіб, які, будучи громадянами України, набули громадянство інших країн. Врешті-решт, громадяни України, які мають бажання набути громадянство іншої країни, повинні чітко усвідомлювати соціальні, економічні та правові наслідки втрати правового статусу громадянина України», — заявив В. Литвин.
Голова Верховної Ради вважає, що з метою практичного вирішення проблеми та напрацювання відповідних законодавчих ініціатив вбачається доцільним утворення робочої групи з питань удосконалення законодавства про громадянство, до складу якої мають увійти представники Кабінету Міністрів, Верховної Ради, інших державних органів, відповідальних за реалізацію державної політики у зазначеній сфері, науковці та провідні експерти з питань громадянства.
Зважаючи на те, що Конституцією питання національної безпеки та громадянства віднесені до повноважень Президента України, Голова Верховної Ради висловив пропозицію щодо утворення робочої групи з питань удосконалення законодавства про громадянство та ухвалення такого рішення відповідним указом глави держави.
Лист аналогічного змісту Голова Верховної Ради також направив Прем’єр-міністру Миколі Азарову.

Прес-служба Верховної Ради України.